12. Međunarodni festival glumca – Nikšić 2015

Post

Comments   |   PROGRAM PODRŠKE RAZVOJU KULTURE U NIKŠIĆU

U okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, u periodu od 2. do 7. novembra biće održan . Svečano otvaranje Festivala zakazano je za ponedjeljak u 20 časova u Nikšićkom pozorištu, nakon čega će crnogorskom reditelju Nikoli Vaviću biti uručena nagrada “Veljko Mandić”, ustanovljena za poseban doprinos u pozorišnom stvaralaštvu.

Takmičarski dio Festivala, počeće predstavom Nikšićkom pozorišta “Bilo jednom u maju” koju je po tekstu mađarskog savremenog pisca Žolta Požgaja adaptirao i režirao Goran Bulajić. Naredne večeri, u utorak, 3. novembra biće izvedena predstava “Bizarno”, rađena po tekstu Željka Hubača u režiji Snežane Trišić, a u produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda i Šabačkog pozorišta. Predstava “Brašno u venama” Igora Štiksa u režiji Borisa Liješevića, nastala u produkciji Sarajevskog ratnog teatra i Internacionalnog teatarskog festival MESS, zakazana je za srijedu, 4. oktobra, a za četvtak, “Urnebesna tragedija” Dušana Kovačevića, u režiji Veljka Mićunovića i produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta.

Dramski teatar iz Skoplja izvešće u Nikšićkom pozorištu, u petak, 6. novembra, predstavu “ 2012 – Poslednji Makedonci”, čiji tekst i režiju potpisuje Sašo Milenkovski, a takmičarski dio Festivala zatvoriće predstava Nikšićkog pozorišta “Persone non grate” rađena po tekstu i u režiji Obrada Nenezića. Iste večeri, tročlani žiri u sastavu koji čine Petar Pejaković (predsjednik), Mirko Vlahović i Sreten Mitrović odlučiće ko će na nikšićkom festivalu dobiti neku od prestižnih nagrada: Grand prix za najbolju glumicu, Grand prix za najboljeg glumca, Grand prix za najbolji partnerski odnos na sceni, Grand prix za najbolju epizodnu žensku ulogu i Grand prix za najbolju epizodnu mušku ulogu.

flajer - Festival