Dan Opštine Nikšić

Post

Comments   |   Opština Nikšić

Nikšić slavi 18. septembar, Dan oslobođenja. Praznik grada tradicionalno se i ove godine proslavio svečanom sjednicom Skupštine opštine Nikšić, u Nikšićkom pozorištu.

Uz prisustvo velikog broja predstavnika političkog, kulturnog i sportskog života grada i države na svečanoj sjednici Skupštine opštine sumirani su rezultati urađenog između dva septembra.

Predsjednik Opštine Veselin Grbović istakao je da je uspostavljena finansijska stabilnost u lokalnom budžetu, da se obaveze redovno izmiruju, te da smo na pravom putu prema društvu evropskih naroda. Grbović je podsjetio da će godina između dva praznika biti upamćena po predsjedničkim izborima gdje je današnji predsjednik Milo Đukanović odnio ubjedljivu pobjedu i u Nikšiću i u Crnoj Gori.

“Nemamo nikakvih problema, sve obaveze prema radnicima, državi, dobavljačima se redovno izvršavaju. Nezavisno od svih okolnosti nijesmo zaboravili da predano radimo na popravljanju ekonomske situacije u Nikšiću i da značajno ulažemo u investicione projekte i popravljamo privrednu sliku grada”, kazao je Grbović.

Prvi čovjek grada istakao je da su u Nikšiću realizovani brojni infrastrukturni projekti – rekonstruisan je Trg slobode, izgrađena zgrada za penzionere, za zdravstvene radnike, a dosta se radilo i na poboljšanju vodosnabdijevanja u okolini opštine. I u narednom periodu očekuju nas brojni projekti, a biće riješen i dugogodišnji problem Doma revolucije.

“Dugogodišnji problem je na pragu rješavanja. Očekujemo da tokom sljedeće godine izdamo potencijalnim investitorima u zakup slobodne prostore i dobijemo veliki broj zaposlenih Nikšićana u njima. Grade se tri nova hotela i dvije benzinske pumpe, a pripremljena je i projektna dokumentacija za rekonstrukciju Dvorca kralja Nikole”, kazao je predsjednik Opštine.

18. septembar prilika je da lokalna uprava sumira ostvarene rezultate, a predsjednik Skupštine opštine Radivoje Nikčević sa ponosom ističe da je urađeno sve što je planirano.

“Ovaj period posebno će biti upamćen po tome što su riješeni ili u fazi rješavanja izuzetno važni projekti koji su decenijama bili izazov za iznalaženje adekvatnog rješenja. Zato sam siguran da su pred Nikšićem još bolji dani i da će ubuduće imati značajnu ulogu u sveukupnom razvoju Crne Gore, kazao je Nikčević.

Nagrade oslobođenja Nikšića za 2018. godinu dobili su Dušan Govedarica i Branislav Mićunović. Predsjednica Žirija Aleksandra Vuković nije krila zadovoljstvo što je ovogodišnje opštinsko priznanje otišlo u ruke umjetnika. Studentske nagrade dobili su Nevena Tomić, Saša Perović, Milovan Roganović, Ivana Vučković i Mićo Kontić. U ime dobitnika zahvalio se Milovan Roganović koji je istakao da je nagrada priznanje i za grad.

Na svečanoj sjednici uručena je i Specijalna povelja za humanost Tatjani Vukićević koja je donirala bubreg dvadesetogodišnjem sugrađaninu Nikoli Mijuškoviću. Prikazan je i filmski zapis o urađenom između dva septembra u produkciji Televizije Nikšić, a priređen je i bogat umjetnički program.