ISPRAĆAMO IZUZETNO USPJEŠNU GODINU

Post

Comments   |   Opština Nikšić

 

,,Uložili smo značajan napor kako bi ekonomska slika našeg grada u ovoj godini izgledala mnogo ljepše i bolje, trudili smo se da realizujemo brojne značajne investicione projekte i ujedno da uspostavimo finansijsku stabilnost u Budžetu Opštine Nikšić. Završili smo i započeli niz infrastrukturnih projekata, a uz pomoć države nastavili smo aktivnosti na jačanju privrede i skoro sve privredne kolektive, koji su zbog tranzicionih procesa bili u krizi i stečajevima opet stavimo u funkciju.”

Kao jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata, predsjednik Opštine Nikšić izdvaja rekonstrukciju Trga slobode, koji je u prisustvu brojnih zvanica otvoren 13. jula na Dan državnosti. Vrijednost ove investicije bila je oko 1,5 miliona eura.

,,Na trgu je postavljen i spomenik narodnom heroju Ljubu Čupiću čiji osmijeh sada krasi jedan od najljepših i najfunkcionalnijih trgova u Crnoj Gori i okruženju. U martu 2018. godine otpočeli su radovi na rekonstrukciji i adaptaciji Doma revolucije i tim smo krenuli u rješavanje višedecenijskog problema u našem gradu. Prvom fazom je obuhvaćena površina od 21.738m² nakon čega su zakupci koji su prošli tendersku proceduru počeli sa uređenjem dobijenog prostora.”

Nikšić je dobio još jednu modernu saobraćajnicu – magistralni put Petrovići-Vraćenovići-granica prema Bileći u dužini od 13 km, vrijednosti oko 3,5 miliona eura. U prigradskom i seoskom području nasuto je i uređeno 105 km puteva, a asfaltirano 25 km. U gradskom jezgru uređeni su i trotoari u Ulici Njegoševoj od zgrade Opštine do mosta u Dragovoj Luci.

Snabdijevanje vodom na prostoru opštine Nikšić fokusirano je na razvoj postojeće mreže, pronalaženje novih resursa i izgradnju vodovoda, posebno u seoskim područjima, a sve sa ciljem obezbjeđivanja kvalitetnih uslova za život i bavljenje poljoprivredom.

,,Završena je izgradnja vodovoda za Petroviće u vrijednosti od 500.000,00 eura, a nedavno je na upotrebu predat mještanima i vodovod Vraćenovići vrijednosti 540.000,00 eura. U sklopu aktivnost na poboljšanju vodosnabdijevanja svih sela mjesne zajednice Župa završena je rekonstrukcija i izgradnja rezervoara za vodovod u Morakovu u vrijednosti od 200.000,00 eura. U martu 2018. godine otpočeti su radovi na izgradnji vodovoda Dragovoljići kojim će biti obezbijeđeno vodosnabdijevanje 160 domaćinstava. Realizacija ovog projekta je u završnoj fazi, a vrijednost radova je oko 500.000,00 eura. Kao rezultat dobre saradnje između opština Nikšić i Bileća, riješen je problem snabdijevanja vodom 35 domaćinstava u selima Koravlica i Vlahinja. Ova investicija Opštinu Nikšić koštala je oko 65.000,00 eura. Izgradnja vodnih akumulacija u seoskom području pokazala se kao dobar način rješavanja problema vodosnabdijevanja u bezvodnim područjima. U 2018. godini izgrađene su dvije vodne akumulacije u mjesnoj zajednici Crni Kuk. Započeti su istražni radovi na izgradnji eksploatacionog bunara u Riječanima čija vrijednost po projektu iznosi oko 50.000,00 eura.”

Nikšić je u 2018. godini bio veliko gradilište. Izgrađena je nova zgrada za penzionere sa 75 stanova, kao i dvije zgade od 66 stanova za zdravstvene radnike.

,,U toku je izgradnja 4 stambena objekta za službenike Ministarstva unutrašnjih poslova. I veliki broj privatnih investitora gradi u Nikšiću stambene zgrade, tako da će naš grad uskoro biti bogatiji za oko 1000 novih stambenih jedinica. Takođe, privatni preduzetnici prepoznali su svoj interes da grade u našoj opštini i veći broj poslovnih objekata.”

Takođe, u toku je izgradnja 12 stambenih jedinica za lica u stanju socijalne potrebe na Kapinom Polju čiju je realizaciju omogućila njemačka nevladina organizacija „Help“. Novi prostor je obezbijeđen za baletsku školu, kao i za državni Arhiv, a završeni su radovi na izgradnji svlačionica u okviru stadiona FK „Sutjeska“.

,,Nikšić je grad koji baštini bogatu kulturnu tradiciju i kao takav je ne samo u Crnoj Gori, već i šire prepoznat kao grad kulture. Posljednjih godina, zahvaljujući potpunom preporodu kulturne scene, naš grad je postao i svojevrsni kulturni centar Crne Gore, nudeći svojim sugrađanima, ali i gostima, brojne i raznovrsne programske sadržaje. Za ovakav imidž koji Nikšić danas ponosno nosi najviše zasluga pripada Opštini Nikšić i lokalnim institucijama kuture koje kvalitetnom sinergijom rade ne samo na kreiranju kulturnog ambijenta u gradu, već i na podizanju nivoa svijesti kod dijela naših sugrađana o značaju kulture. U okviru “Nikšićke kulturne scene 2018” realizovano je oko 270 programa. Važan preduslov za ovako zavidne rezultate koji su ostvareni na polju realizacije kulturnih sadržaja jeste i kvalitetna infrastruktura. Nakon rekonstrukcije, zgrada Nikšićkog pozorišta postala je svojevrsni hram kulture u kojem se realizuje najveći broj kvalitetnih programa ne samo u primarnoj pozorišnoj i filmskoj, već i u muzičkoj i drugim produkcijama.”

Značajna sredstva u proteklom periodu uložena su u izgradnju, restauraciju, konzervaciju i rekonstrukciju spomen-obilježja na teritoriji naše opštine. Restauracija spomenika kulture, mostova, Ljetnjikovca kralja Nikole i skori radovi na obnovi Dvorca kralja Nikole doprinose stvaranju važnih uslova za valorizaciju kulturne baštine, a i doprinose realizaciji brojnih programa iz različitih oblasti kulturnog stvaralaštva, rekao je Grbović.

,,Nikšić je posljednjih godina ponio i epitet festivalski grad, rekli bismo s potpunim pravom, ako se ima u vidu činjenica da se tokom godine realizuju brojni festivali i manifestacije. Tokom avgusta realizuju se „Bedem fest“, „Lake fest“ i „Festival uličnih svirača“. Potom slijedi tradicionalna manifestacija „Septembarski dani“ kojom se obilježava Praznik grada. Krajem septembra i početkom oktobra realizuje se „Nikšić gitar festival“. U novembru je održan tradicionalni „Međunarodni festival glumca“, a decembar je rezervisan za ljubitelje pisane riječi i „Nikšićke književne susrete“ kao i za „Boem fest“ koji stavlja akcenat na prepoznatljivu boemsku atmosferu koja je na specifičan način Nikšić činila prepoznatljivim.”

Ni uspjesi naših sportista u 2018. godini nijesu izostali.

,,Izdvojiću šampionsku titulu fudbalskog kluba „Sutjeska“, plasman košarkaškog kluba „Sutjeska“ u ABA II ligu, uspijeh paraolimpijke Marijane Goranović, potom džudista „Akademika“, šahista, atletičara, karatista itd.”

Za 2019. godinu planirani su brojni projekti, kako u oblasti infrastrukture, tako i u drugim oblastima djelovanja lokalne samouprave.

,,Pod Trebjesom će se graditi Dom za stare u vrijednosti od 3,7 miliona eura, novi park vjetrenjača na Krnovu vrijednosti oko 70 miliona eura, zapadna tribina stadiona „Sutjeska“, rekonstrukcija Dvorca kralja Nikole, nastavak rekonstrukcije Doma revolucije, izgradnja puta Nikšić-Cetinje, rekonstrucija ulica Krsta Kostića i Novice Cerovića, brojni projekti iz oblasti vodosnabdijevanja i putne infrastrukture, valorizacija aerodroma Kapino Polje itd. Sigurni smo da će i naredna godina za sve nas biti uspješna, da ćemo naše sugrađane radovati brojnim projektima i novim sadržajima koji će u velikoj mjeri uticati na bolji kvalitet života u našem gradu. Na kraju, svim našim sugrađanima želim dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću i sveukupni napredak.“