search
language
schedule

13/8/2024

ОПШТИНА НИКШИЋ АПЕЛУЈЕ НА НАДЛЕЖНЕ ДРЖАВНЕ ОРГАНЕ ДА СТАНУ У ЗАШТИТУ ПРИВАТНЕ ИМОВИНЕ

Општина Никшић апелује на надлежне државне органе да стану у заштиту приватне имовине мјештана Страшевине, која је, како се сумња, угрожена одлагањем опасног отпада. Нечувено је да се без знања власника земљишта предузимају било какве радње на приватној имовини, а посебно оне које могу да угрозе здравље и погоршају еколошку слику Страшевине, довољно погоршану стањем у ком нам је остављена депонија Мислов до након година у којима ништа није рађено да се тај проблем ријеши.


Као представници локалне самоуправе који су довели рјешавање овог великог проблема скоро до краја, морамо да истакнемо да је знаковито да се, по нашим сазнањима, отпад за који се сумња да је опасан почиње истоварати на територији Страшевине управо у моменту када се десио први површински пожар послије скоро двије године на депонији Мислов до, и то баш у моменту када се приводи крају санација прва два платоа и остаје да се пређе на посљедњи, трећи, који бива захваћен пожаром.


Неко је у моменту док смо се бавили највећим и наслијеђеним еколошким проблемом, искористио фокусираност и мјештана и локалне самоуправе на то да би направио још једну еколошку црну тачку, и то баш у близини Мисловог дола. Превише подударно да би било случајно.


Позивамо надлежне да овај случај испитају, да заштите приватну имовину лица. Грађани морају да знају да су локалне службе реаговале чим су стигле прве пријаве, али овај случај излази из домена наших надлежности. Не сумњамо да ће надлежне државне службе реаговати адекватно и да ће наложити уклањање отпада, поготово што је тим одлагањем угрожена приватна имовина.


Грађане Страшевине молимо за стрпљење док не видимо какви ће бити резултати реакције надлежних државних служби, јер ако се за оволико година постојања сметлишта Мислов до није реаговало радикалним мјерама, нити је иједном блокирана магистрала због тога, ако се то није урадило док су камиони ишли кроз Страшевину, када су те методе могле дати и конкретан резултат – нема потребе да надлежним службама отежавамо додатно посао и саботирамо магистрални саобраћај док не добијемо исходе њиховог рада поводом овог питања.


Тек у случају њиховог евентуалног неадекватног поступања, треба предузети радикалније мјере, у којима ће грађани имати подршку и своје локалне самоуправе.


Знамо колико улажемо напора да санирамо и затворимо Мислов до и колико ће још времена требати за рекултивацију тога простора. Неодговорно понашање приватника и овакви атаци на имовину грађана заиста нас чине разочаранима и подгријавају сумњу да сва ова дјеловања имају и политичку позадину, у којој влада жеља да се тренутној локалној власти науди и по цијену тога да се тако науди нашим грађанима.


Желимо да поручимо грађанима Страшевине и Никшића да ми радимо за њих, да не гурамо проблеме под тепих, да радимо транспарентно. Депонија Мислов до биће брзо санирана и затворена, чиме ћемо ријешити тај еколошки проблем, и депоније више неће бити ни на територији Страшевине, ни на територији Никшића. Отпад ће се до изградње Рециклажног центра, који је предвиђен и новим ПУП-ом и државним планом за управљање отпадом на територији Црне Горе, одвозити и депоновати на подгоричкој депонији Ливаде. Овом приликом молимо грађане да не мијешају појам привремених станица за претовар отпада који се депонује на Ливадама са појмом депоније, јер се отпад послије Мисловог дола неће више нигдје депоновати у Никшићу, али се негдје мора претоварити у специјалне камионе, који ће отпад отпремити у Подгорицу. Ово су деликатне ствари и специфични моменти, у којима се трудимо да ствари урадимо на опште добро наше заједнице. То нијесу ствари дневне политике, нити их треба сагледавати кроз исфрустрирана саопштења оних који су од Мисловог дола направили проблем какав данас имамо и црну еколошку тачку Никшића и Црне Горе. Многе друге ствари можемо користити за политичка препуцавања, али када је здравље наших грађана у питању – морамо дјеловати заједно и одговорно. Ви сте могли да видите да ми на те ситнокалкулантске и ситношићарџијске дневнополитичке нападе наших политичких опонената нијесмо ни реаговали, јер они који су направили од Мисловог дола вишедеценијски проблем и који су угрозили ваше здравље не заслужују никакав одговор, већ презрење. Реагујемо сада апелујући на државне органе да предузму мјере којима ће заштитити наше грађане од неодговорних приватних фирми и лица, која су у овом случају поступила скандалозно.


Пратићемо којим током иде рјешавање овог проблема и бићемо спремни да одлучно дјелујемо у намјери да помогнемо и заштитимо наше грађане.


454400496_511472137922003_2010315066663359069_n.jpg


Podijeli artikal

chevron_left

sve novosti

chevron_right

Najnovije vijesti

arrow_upward