search
language
schedule

10/5/2024

ОПШТИНА НИКШИЋ ПРИМЈЕР ЕФИКАСНЕ ЕНЕРГЕТСКЕ ТРАНСФОРМАЦИЈЕ

Предсједница Словеније Наташа Пирц Мусар истакла је, приликом свог недавног боравка у Црној Гори, да је задовољна сарадњом фирми из Словеније са Црном Гором, посебно издвојивши пројекат замјене постојеће расвјете новим свјетлосним ЛЕД изворима у општини Никшић као примјер добрих пројеката из сфере ефикасног коришћења енергије. „Општина Никшић представља позитиван примјер промовисања одрживог развоја кроз смањење потрошње електричне енергије преко пројекта енергетске ефикасности по ЕСКО моделу, који подразумијева замјену постојећих свјетлосних извора јавне расвјете новим ЛЕД изворима“ – саопштила је предсједница Пирц Мусар у свом званичном обраћању на Пословном форуму Црна Гора – Словенија, који је одржан у Подгорици, у оквиру њене званичне посјете нашој земљи. „Имплементација паметне расвјете и дигитализација зеленог еколошког свијетла донијеће на мјесечном нивоу чак 75% уштеде Општини Никшић. Мјесечни рачун прије реализације овог пројекта био је 59.000 €, док данас он износи 12.000 €. Тако да је уштеда заиста велика“, рекла је Пирц Мусар.


Она је подсјетила да ови паметни системи, који се имплементирају у систем јавне расвјете, врло брзо откривају чак и оне који се нелегално повезују на јавну мрежу.


Циљ форума био је сагледавање могућности за унапређење и побољшање економских односа двије земље, упознавање словеначких привредника са пословним приликама у Црној Гори, као и наших привредника са могућностима за пословање на тржишту Словеније.


Општина Никшић je задовољна што европски партнери препознају напоре локалне самоуправе у примјени европских пракси у нашем граду како би се убрзао пут Црне Горе ка пуноправном чланству у Европској унији.


Спровођењем овог пројекта Општина Никшић остварила је уштеде у претходној години од преко 170.000 €.


https://fb.watch/rZFBJu7eQa/


Podijeli artikal

chevron_left

sve novosti

chevron_right

Najnovije vijesti

arrow_upward