search
language
schedule

19/1/2024

POČELE AKTIVNOSTI NA IMPLEMENTACIJI PROJEKTA REIND BBGPOČELE AKTIVNOSTI NA IMPLEMENTACIJI PROJEKTA REIND BBG

Opština Nikšić, na čelu sa predsjednikom Markom Kovačevićem, započela je implementaciju pilot-projekta „Reindustrijalizacija po principu braunfilda je bolja od grinfild principa“ (Reindustrialisation Following the Brownfield is Better than Greenfield Principle).

Privredna komora Slovenije je vodeći partner na ovom projektu, dok će Opština Nikšić sve projektne aktivnosti implementirati u saradnji sa EPCG-Željezarom, koja je takođe jedan od ukupno šesnaest partnera iz sedam zemalja Dunavskog regiona.

Projekat ReInd BBG, u okviru Interreg programa Dunavskog regiona, ima za cilj revitalizaciju postojećih braunfilda za industrijske, proizvodno orijentisane svrhe, čime bi se smanjila izgradnja novih industrijskih zona u grinfildima, odnosno izbjegla nova upotreba zemljišta, zaptivanje tla i dalji gubitak biodiverziteta u Dunavskom basenu. Takve revitalizacije predstavljaju ogroman izazov za pogođene zajednice zbog njihove administrativne i upravljačke složenosti i zato što se moraju odvijati u kontekstu kružne i resursno efikasne ekonomije i ekoloških strategija regionalnog razvoja.

Ukupna vrijednost projekta je 2.398.800,00 €. Ukupan budžet za Opštinu Nikšić iznosi 135.600,00 €, od čega je 80% iz EU fondova, a 20% naše učešće.

Projekat će trajati 30 mjeseci – od 1. januara 2024. do 30. juna 2026. godine.

viber_image_2024-01-19_10-43-18-040.jpg


Podijeli artikal

chevron_left

sve novosti

chevron_right

Najnovije vijesti

arrow_upward