search
language
schedule

11/3/2024

U LJUBLJANI ODRŽAN PRVI SASTANAK PARTNERA U OKVIRU PROJEKTA REINDUSTRIJALIZACIJA PO PRINCIPU „BRAUNFILD JE BOLJI OD GRINFILDA“ (REIND–BBG)

U LJubljani održan prvi sastanak partnera u okviru projekta Reindustrijalizacija po principu „braunfild je bolji od grinfilda“ (ReInd–BBG).


Projektni partneri su u periodu od 6.2.-7.2.2024. godine boravili u LJubljani gde je održan njihov prvi sastanak na projektu Reindustrijalizacija po principu „braunfild je bolji od grinfilda“ (ReInd-BBG). Domaćin sastanka je bila Privredna komora Slovenije koja je ujedno i nosilac pomenutog projekta, dok je Regionalna razvojna agencija Bačka zadužena za promociju projekta (komunikacije), kao i za diseminaciju rezultata i saznanja u okviru istog.


Sastanak je bilo prilika da se partneri iz 16 organizacija i osam zemalja Dunavskog regiona međusobno bolje upoznaju, razmene mišljenje i znanja iz oblasti reindustrijalizacije putem braunfilda (što predstavlja i fokus pomenutog projekta) kao i da se što bolje pripreme i isplaniraju predstojeće aktivnosti na projektu.


Implementacija projekta je započela početkom ove godine, a predviđen rok realizacije je 30 meseci. Tokom sastanka naglašavana je važnost saradnje između javnog i privatnog sektora, akademske zajednice i civilnog društva u procesu obnove braunfilda, kao i potreba za inkluzivnim i participativnim pristupom u planiranju i implementaciji projekata revitalizacije. Istaknuto da je komunikacija ključna za uspeh projekta, kao i kontinuirano praćenje i evaluacija rezultata. Takođe, to je bila i prilika da se obiđe prva pilot braunfild lokacija u Hrastniku – infrastrukturni objekti bivše rudarske kompanije Trbolje- Hrastnik.


Inače, partnerstvo na projektu ReInd-BBG čine šest opština i gradova Dunavskog regiona i to: Opština Hrastnik (Slovenija), Opština Rešica (Rumunija), Grad Sombor (Srbija), Grad Zenica (Bosna i Hercegovina), Opština Vraca (Bugarska) i Opština Nikšić (Crna Gora) kako bi se adekvatno sproveo proces reindustrijalizacije po principu "braunfild je bolji od grinfilda". Pomenute opštine odnosno gradovi koji istovremeno predstavljaju i demonstracione partnere u projektu odnosno na čijem području se nalaze pilot lokacije svrstani su u manja ili srednje velika administrativna područja i poseduju pogodne braunfild lokacije nastale od ranijih industrijskih ili rudarskih aktivnosti.


Ostali partneri na projektu su: Privredna komora Slovenije (Slovenija), Slovenački zavod za građevinarstvo (Slovenija), Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona (Bosna i Hercegovina), Eko-forum Zenica (Bosna i Hercegovina), Razvojna agencija Vojvodine (Srbija), Univerzitet prirodnih resursa i životnih nauka u Beču (Austrija), Privredna komora Vraca (Bugarska), Udruženje Make Better (Rumunija), EPCG-Željezara Nikšić (Crna Gora), Regionalna razvojna agencija Bačka Novi Sad (Srbija).


U projektu učestvuju i pridruženi strateški partneri i to: Udruženje Institut za lokalni razvoj – Think Global Act Local (UrbanizeHub) – Rumunija, S.C. NHOOD SERVICES ROMANIA SRL – Rumunija, Agencija za regionalni i ekonomski razvoj, Vraca – Bugarska, Danube Strategy Point – Austrija, Centar za evropsku perspektivu – Slovenija, Steinbeis 2i GmbH – Nemačka, Severna regionalna razvojna agencija – Moldavija, Razvojna agencija Srbije – Srbija i Ekološki pokret Ozon – Crna Gora. NJihovo učešće je takođe dragoceno s obzirom da će se znanja i iskustva koja poseduju iz predmetne oblasti dodatno integrisati u rezultate projekta.


Projekat ReInd-BBG je finansiran u okviru Interreg Programa za Dunavski region 2021-2027. Projekat se fokusira na reindustrijalizaciju po principu „Braunfild je bolji od grinfilda“ (BBG) koja predstavlja važan prioritet za opštine i gradove u Dunavskom regionu. Glavni ciljevi projekta su jačanje institucionalnih kapaciteta javnih vlasti i zainteresovanih strana u Dunavskom regionu; smanjenje socio-ekonomske i administrativne fragmentacije u procesima prostorne, ekonomske i ekološke transformacije; demonstriranje prednosti reindustrijalizacije BBG kroz teritorijalne primere; kao i sprovođenje pristupa 4H. Vrednost projekta je 2.398.800,00 evra (sufinansiranje od strane Evropske unije iznosi 1.919.040,00 evra odnosno 80%). Period realizacije projekta je od 1. januara 2024. do 30. juna 2026. godine.


432321203_422997453436139_318705913732076233_n.jpg


Podijeli artikal

chevron_left

sve novosti

chevron_right

Najnovije vijesti

arrow_upward