JU Nikšićko pozorište

JU Nikšićko pozorište

pozorište

„Nikšićko pozorište“ baštini bogatu pozorišnu tradiciju, dugu 129, godina (začetu davne 1884.g.) kada je izvedena prva pozorišna predstava „Slobodarka“,po tekstu Manojla Đorđevića Prizrenca, i to samo nekoliko mjeseci nakon prve crnogorske pozorišne premijere izvedene na Cetinju, decembra 1883.godine. Dvije godine kasnije u Nikšiću je premijerno izvedena i „Balkanska carica“ Nikole I Petrovića Njegoša, za vrijeme čije vladavine je grad pod Trebjesom dobio pozorišnu scenu. Od tada, pa do danas, generacije ovdašnjih pozorišnih poslenika, kroz različite umjetničke forme ispisivali su zavidnu hroniku pozorišnog života. „Nikšićko pozorište“, izuzimajući njegove „bolne padove“ zbog gašenja ( 1965. do 1999. god. ) ostalo je u duhu pozorišne umjetnosti, otvoreno, internacionalno i kao takvo predstavljalo je svojevrsnu sponu crnogorske sa svjetskim kulturama. Gledano kroz prizmu teatarske istorije, posebno plodonosan rad Nikšićkog pozorišta bio je od 1928. do 1938. kada je teatar u gradu pod Trebjesom egzistirao kao Gradsko pozorište. Odmah po oslobođenju, 1949. godine u Nikšiću je osnovano „Narodno pozorište“, koje je kao takvo radilo sve do gašenja 1965. godine. Od te, po teatar nimalo slavne godine, pa do obnavljanja pozorišta 1999. godine, tradicija u pozorišnom stvaralaštvu u Nikšiću nije prekidana. I u ovom periodu kreativna i bogata amaterska scena održala je kontinuitet pozorišnog života i sačuvala reputaciju dramskog stvaralaštva u Nikšiću,zahvaljući, prije svega, velikom broju pozorišnih entuzijasta okupljenih u KUD- u „Zahumlja“ i Centru za kulturu.
Javna ustanova „Nikšićko pozorište“ je od svog obnavljanja 1999. godine, nakon skoro poluvjekovne pauze, gledaocima ponudila šesnaest premijera, a za to vrijeme godišnje je u prosjeku ugostila blizu pedeset predstava sa strane. U posljednje četiri godine, tačnije u periodu od 15.04.2005. godine, do danas „Nikšićko pozorište“ je izvelo šest premijera, dok je u ovom periodu, na Sceni 213, ukupno izvedeno sto pedeset pozorišnih predstava, kao i sto trideset pet izvođenja predstava iz sopstvene produkcije Nikšićkog pozorišta (pet premijera i šesta obnovljena) na gostovanjima u svim gradovima Crne Gore i u inostranstvu uključujući festivalske nastupe. Prije nepunih pet godina, određenim statutarnim i organizacionim promjenama u Nikšićkom pozorištu, uspostavljeno je ne samo nekoliko novih, već su i obnovljeni značajni pozorišni programi, izmijenjen je i modernizovan vizuelni identitet novim znakom pozoriša. Uspostavljanjen je Dan Nikšićkog Pozorišta (16. februara), kada je 1884.g. odigrana prva pozorišna premijera u Nikšiću, kada se dodjeljuje, takođe, novouspostavljena nagrada „VELJKO MANDIĆ“ za doprinos pozorišnom stvaralaštvu tokom prethodne godine. Poslije pedeset godina, obnovljeno je izdavanje časopisa „Pozorište“, čija su prva tri broja izašla 1956.g., izašla je iz štampe značajna i vrijedna monografija „MAGIJA TRAJE“ koja je na visokom nivou objedinila gotovo cjelokupnu pozorišnu aktivnost od daleke 1884. pa do 2006.godine. Obnovljen je „MEĐUNARODNI FESTIVAL GLUMCA“, koji je kroz različite forme u prethodnom periodu organizovan i iniciran od strane „Zahumlja“. Svi ti projekti rađeni su na visoko profesionalnom nivou, što je potvrdila kritika, pozorišna publika, ali i cjelokupna nikšićka i crnogorska javnost. Gradski teatar je u poslednje tri godine imao trinaest festivalskih nastupa u zemlji i inostranstvu, a od osnivanja ustanove od 1999.g. ukupno osamnaest festivalskih učešća, većinom internacionalnog karaktera, na kojima su osvajene zapažene nagrade i priznanja.
Predstave sa repertoara Nikšićkog pozorišta ( sa svim posljednjim premijerama) gostovale su u svim centrima Crne Gore, a imale su čast da igraju u „Narodnom pozorištu“ u Beogradu, „Beogradskom dramskom pozorištu“, „Ateljeu 212“, u „Srpskom narodnom pozorištu“ u Novom Sadu u „Crnogorskom narodnom pozorištu“, zauzimajući time mjesto na mapi elitne pozorišne produkcije. Skoro sve predstave iz sopstvene produkcije su imale oko trideset igranja, a neke čak i pedeset pet igranja što je rekord u pozorišnoj produkciji, bar kad je riječ o Crnoj Gori.
Pozorište je u septembru 2007. godine otvorilo Studio glume, sa 23 polaznika. Studijom je rukovodila glumica Jelena Nenezić, umjetnički direktor Pozorišta, a u edukaciju su bili uključeni i poznati crnogorski reditelji, glumci, kao i profesori sa Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja.
Posebno zapaženi projekat „Nikšićkog pozorišta“ je obnovljeni ,,MEĐUNARODNI FESTIVAL GLUMCA“, pozorišna manifestacija koja je prema svojoj programskoj koncepciji, u osnovi posvećena glumi i glumcu kao „osnovama dramske umjetnosti i pozorišta uopšte“. Na tom teorijskom, ali i praktičnom postulatu, koji na pijedestal stavlja “njegovo visočanstvo“ glumca utemeljen je „Međunarodni festival glumca“, koji se organizuje već četvrti put pod tim nazivom u Nikšiću, ili osmi put, imajući u vidu njegove različite forme i festivalske koncepcije od 2007. godine, kada je obnovljen,i ustanovljen „Međunarodni festival glumca“, koji se organizuje svake godine na Dan Nikšićkog pozorišta – 16. februara, ta manifestacija pozorišnoj publici i javnosti je predhodnih godina podarila potpunu žanrovsku raznovrsnost. Istovremeno, Festival je ponudio u glumačkom izrazu i iskazu, široku raznolikost u kreaciji i interpretaciji. Istinski, Festival se bavio fenomenom glume i isključivo ulogom glumca kao okosnicom stvaralačke misije pozorišne umjetnosti. U teoretskom smislu Festival je iz godine u godinu poprimao duh i sa aspekta dramaturške i teatrološke nauke, postajao „akademija u malom“, te je tako stvorio i opravdao sopstvenu osobenost i trajanje. U danima Festivala Nikšić je bio domaćin najvećim glumačkim imenima sa prostora eks Jugoslavije, a u prepunoj sali zahvalna nikšićka publika je pratila i burnim aplauzima pozdravljala glumačke bravure Zijaha Sokolovića, Mirjane Karanović, Laneta Gutovića, Nede Arnerić, Ane Karić, Borisa Buzančića, Špira Guberine, Ivice Vidovića…Festivl je u Nikšić “doveo”, pored velikih glumačkih i velika rediteljska imena i najbolje predstave teatara iz okruženja. Gosti Festivala su, ne kurtoazno, upućivali pohvale nikšićkoj publici i gradu domaćinu-što nam svakako služi na čast. Zahvaljujući ogromnoj medijskoj pažnji tokom trajanja Festivala, Nikšić je bio centar kulturnih dešavanja ne samo Crne Gore već i šire. Baštineći bogatu kulturnu i pozorišnu tradiciju Nikšić je uvijek imao izuzetnu pozorišnu publiku. U poslednje tri godine Festival je doveo izrazito mladu i senzibilnu publiku, što je još jedan kvalitet i posebna misija Festivala, koji, prema ocjenama učesnika, pozorišnih kritičara i teatrologa ima sigurnu budućnost.U planu „Nikšićkog pozorišta“ je da tu teatarsku svetkovinu organizuje kao internacionalnu u pravom smislu te riječi. Realizacija takve projekta zavisi isključivo od tehničkih uslova, odnosno od adekvatne sale, koju bi pozorište trebalo da uskoro dobije.
Na Dan pozorišta (16. februara), kao sastavni dio svečanosti povodom otvaranja festivala, dodjeljuje se i godišnja nagrada „Veljko Mandić“ za poseban doprinos u pozorišnom stvaralaštvu. To prestižno priznanje do sada su dobila četiri poznata crnogorska pozorišna stvaraoca: Drago Malović, Blagota Eraković, Branislav Mićunović i Goran Bulajić.
Pozorište se, pored dramske produkcije, bavi i izdavačkom djelatnošću, u okviru koje je do sada realizovalo dva značajna projekta: monografiju „Magija traje“ – nikšićka pozorišna povijest 1884. – 2006. godine i petnaest brojeva obnovljenog časopisa „Pozorište“, čija su tri prva broja izašla davne 1956. godine. Uprava Nikšićkog pozorišta pokrenula je izdavanje edicije „Savremena drama“, u okviru koje je objavljena knjiga drama Obrada Nenezića. “Nikšićko pozorište” će uskoro objaviti ediciju “Jubileji” u tri toma: “Magija traje” (drugo dopunjeno izdanje monografije), “Profesionalno pozorište u Nikšiću” i “Pozorišni festivali u Nikšiću 1995.-2009.”.
Za „Nikšićko pozorište“ ova godina je godina jubileja, jer su prigodnom svečanošću 16. februara, na Sceni 213, obilježena tri značajna datuma iz istorije ovog teatra: 129 godina pozorišne tradicije, 60 godina profesionalnog pozorišta u Nikšiću i 10 godina od obnavljanja Pozorišta.

Planovi za dugoročni period

U narednom (dugoročnom) periodu „Nikšićko pozorište“ planira da realizuje niz projekata, koji će svojim sadržajem u potpunosti odgovoriti osnovnim programskim zadacima-pozorišnoj i izdavačkoj djelatnosti. U repertoarskoj djelatnosti godišnje bi trebalo postaviti tri pozorišna projekta na sceni i ugostiti po jednu predstavu sedmično iz produkcije teatara iz Crne Gore i okruženja. U produkcijskoj djelatnosti akcenat će se stavljati, prije svega, na kooprodukcijske projekte. „Nikšićko pozorište“ će u narednom periodu publici predstaviti i svoju raniju produkciju, a planirana su i gostovanja u drugim gradovima Crne Gore i okruženju, u okviru razmjene programa i festivalskih nastupa. Posebno značajan projekat koji će „Nikšićko pozorište“ tradicionalno realizovati je „Međunarodni festival glumca“, jasno profilisana pozorišna smotra, koja teatru, gradu Nikšiću i Crnoj Gori donosi posebnu prepoznatljivost.
U planiranom periodu, u okviru segmenta – Izdavačka djelatnost zacrtano je redovno objavljivanje časopisa „Pozorište“ i knjiga dramskih tekstova autora iz Nikšića i Crne Gore, u ediciji „Savremena drama“.
Trajno rješavanje poslovnog prostora za „Nikšićko pozorište“ prioritetno bi trebalo riješiti – ocjena je svih eminentnih stručnjaka iz oblasti pozorišnog stvaralaštva u Crnoj Gori i okruženju.Ovo tim prije, što evropski standardi predviđaju da Opština sa preko 65 000 stanovnika mora imati pozorište,a što Nikšić ne samo da ima – već se može pohvaliti bogatijom pozorišnom tradicijom od mnogo većih gradova i u razvijenim i bogatijim državama Zapadne Evrope. Sve to nas obavezuje da svi zajedno damo doprinos u dodatnoj afirmaciji pozorišnim i sveukupnim umjetničkim stvaraocima u našem gradu, posebno imajući u vidu da će se u skorijem vremenskom periodu obezbijediti i nova zgrada i pozorišna sala za ljubitelje pozorišne umjetnosti. Time će se steći uslovi za još kvalitetniji i programski sadržajniji i bogatiji rad ustanove, a na sveopšte zadovoljstvo građana Nikšića.


Sačuvaj stranicu kao PDF