JU Zahumlje

JU Zahumlje

Kulturno-umjetničko društvo „Zahumlje“ – Nikšić, danas Javna ustanova „Zahumlje“, osnovano je 1898. godine kao pjevačko društvo, koje odmah nakon osnivanja aktivira i rad Pozorišnog ansambla (Dramskog studija), po kome će kasnije biti prepoznatljivo na širim jugoslovenskim prostorima.

DJEIJI~2 copy
„Osnivači „Zahumlja“ su naši preci, entuzijasti, sanjari i vizionari jedne buduće, moderne Crne Gore. Više od jednog vijeka kontinuiranog rada jedne kulturne institucije i kod naroda koji su imali mirniju istoriju predstavlja činjenicu dostojnu poštovanja. Jer, crnogorska istorija, ne samo XX vijeka, nije nam bila previše naklonjena. Valjalo se na krševitoj balkanskoj vjetrometini prije svega izboriti za častan opstanak, u kojem je sloboda bila naš hljeb nasušni, a potom razvijati kulturu. Međutim, mi se nijesmo držali tog prirodnog redoslijeda. Nezamisliva nam je bila, i ostala, sloboda bez kulture, jednako kao i kultura bez slobode. Zbog toga je na balkanskim prostorima teško naći bolji primjer od „Zahumlje“ za ovaj civilizacijski spreg, i pouzdanijeg svjedoka o njegovim rezultatima, tako da je za 111 godina rada «Zahumlje» postalo simbolom Nikšića i vitalnosti cjelokupne crnogorske kulture, spona između tradicije i modernih vremena, sudionik i baštinik mnogih događaja koji su obilježili jedan vijek, i institucija od međunarodnog renomea. Zahvaljujući „Zahumlje“, Nikšić je početkom XX vijeka dobio urbano lice i pridružio se crnogorskim gradovima koji postaju nosioci nacionalnog i duhovnog preporoda“.
Za više od 110 godina postojanja, u kulturno zdanje „Zahumlje“, svoj trud i energiju ugradilo je i ugrađuje preko 8.000 stvaralaca, ispisujući tako i svojevrsnu istoriju Nikšića.
Rijetko koja institucija je na način kako je to radilo „Zahumlje“ učestvovala u društvenom životu svoje sredine. Svih ovih godina „Zahumlje“ nije samo obogaćivalo kulturni život Nikšića, već je svojim programima afirmisalo naš kulurno-umjetnički izraz širom bivše Jugoslavije, ali i u kulturnim metropolama Evrope i svijeta, pronoseći plemenite poruke i čuvajući crnogorsko nasljeđe od zaborava.
Od najstarijih dana ono je održavalo kvalitetne veze sa srodnim instituijama iz regiona i šire i bilo otvorena scena za promociju drugih i drugačijih scenskih i umjetničkih ispoljavanja. Zato je i, nedavno obnovljeni i skladno potrebama društva rekonstruisani dom „Zahumlja“ ukrašen mnoštvom raznih vrijednih priznanja, nagrada, zahvalnica i pohvala, dobijenih u zemlji i inostranstvu, koje su zaslužili brojni pojedinci duhovno formirani u ovom kolektivu, koji je bio i ostao istinski hram kulture Nikšića.
Pozorište «Zahumlje» je u više od 110 godina dugoj istorji ove Ustanove jedan od najznačajnijih stvaralačkih segmenata i Ansambl koji je stvorio izuzetan umjetnički renome koji ova institucija danas uživa na balkanskim prostorima. Dobitnik je najznačajnijih crnogorskih i jugoslovenskih pozorišnih priznanja, budući da je to pozorišni ansambl iz Crne Gore koji je, kao višestruki pobjednik na crnogorskim festivalima, najviše puta učestvovao na Saveznim pozorišnim Festivalima, najprije na Hvaru a potom u Trebinju.
Pozorišni ansambl „Zahumlje“ je rasadnik iz kojega su izrasla najznačajnija imena jugoslovenske pozorišne scene. Svoje prve pozorišne korake u «Zahumlju» počeli su Petar Banićević, Miloš Jeknić, Veljko Mandić, Drago Malović, Blagota Eraković, Mima Karađžić, Milan Karadžić, Goran Bulajić, i mnogi drugi. Jedan od najaktivnijih i, svakako, najznačajnijih stvaralačkih segmenata današnjeg „Zahumlje“ je i Folklorni ansambl koji je osnovan 1975. godine, kako bi se proširio djelokrug rada „Zahumlja“ . Zahvaljujući izuzetnom kvalitetu i veoma visokom umjetničkom nivou svojih programa ovaj Ansambl je već godinama član CIOFF – a (Svjetske organizacije folklora i tradicionalnih umjetnosti). Izuzetno zapaženi nastupi ovog Ansambla su na umjetničkim scenama bivšeg SSSR-a (Moskva, Vladimir, Gus Hrustaljnij, Suzdalj, Vjošenskaja), Italije (Terni, Reggio Emilia, Corropoli, Moliterno, Fiuggi), Njemačke (Stutgart), Poljske (Katovice, Sosnovyec), Turske (Čorum, Samsun), Iraka (Bagdad, Vavilon), Austrije (Beč – 5 godina uzastopno, Wineroneustadt), Grčka (Solun), Mađarska (Gyöngyös, Eger) gdje je proglašen kao najbolji ansambl, i drugih evropskih zemalja, kao i na prostorima bivše Jugoslavije, u okviru međunarodnih festivala folklora. Za izuzetan kvalitet i visoki umjetnički nivo svojih programa, ovaj Ansambl je na domaćim i Međunarodnim festivalima folklora osvajao niz nagrada i priznanja (Poljska – Sosnovyec za najbolju koreografiju, Moliterno – Italija nagrada za najbolji kompletan umjetnički utisak, Eger-Mađarska za najbolji ansambl Festivala itd.).
Danas se aktivnosti „Zahumlje“ odvijaju kroz više različitih umjetničkih segmenata: Pozorište «Zahumlje», Omladinski i Dječiji dramski studio, Folklorni ansambl «Zahumlje» (Veliki, omladinski i pionirski ansambl), Dječiji hor, Ritmički i Baletski ansambl, Narodni orkestar, Muzički studio, Školu baleta, Školu recitovanja i kultivisanog (lijepog) govora, Školu flamenka, Školu modernog plesa i druge aktivnosti.
S obzirom na izvanredne uslove za rad i razvoj amaterizma u svim oblastima, dugoročna programska politika „Zahumlja“ je da stvaraocima svih umjetničkih načina iskazivanja i izražavanja omogući kreativno ispoljavanje, sa posebnim akcentom na mlađu populaciju. Ovakav odnos prema stvaralaštvu i stvaraocima rezultirao je, naravno značajnim brojem programa svih umjetničkih profila (samo u poslednjih desetak godina ova Ustanova je realizovala preko 700 programa u zemlji i nostranstvu, izuzetnog umjetničkog nivoa, koje su pripremili svi stvaralački segmenti koji djeluju u „Zahumlju“).
U poslednje vrijeme „Zahumlje“ stavlja značajan akcenat na revitalizaciju pozorišne umjenosti u svom stvaralaštvu, ostvarujući izvanrednu saradnju sa nizom poznatih pozorišnih stvaralaca, prije svega sa vrsnim pozorišnim pedagogom i rediteljem Petrom Pejakovićem, tako da je samo u poslednje dvije sezone, u svojoj produkciji, realizovalo četiri pozorišna projekta koja su ostavila trajan pečat na pozorišnu i, uopšte kulturnu, mapu Crne Gore.
Danas, nakon više od jedanaest decenija svog postojanja, »Zahumlje» je simbol kulturnog života Nikšića, spona između tradicije i modernih vremena, sudionik i baštinik mnogih događaja koji su obilježili jedan vijek, i institucija od međunarodnog renomea.

Sajt: www.zahumlje.com


Sačuvaj stranicu kao PDF