Turistička organizacija

Turistička organizacija

tonlogo

Djelatnosti Turističke organizacije su:

 •   unapređenje i promocija izvornih vrijednosti Opštine u cilju razvoja turizma,
 •  stvaranje uslova za aktiviranje turistčkih resursa,
 • saradnja sa pravnim i fizičkim licima koji za predmet poslovanja imaju turističko-ugostiteljsku ili komplementarnu djelatnosti u cilju sprovođenja politike za razvoj turizma na teritoriji Opštine,
 • podsticanje, koordiniranje i organizovanje kulturnih, umjetničkih, zabavnih, privrednih, sportskih i drugih manifestacija koje doprinose obogaćivanju turističke ponude,
 • realizovanje programa aktivnosti boravka studijskih grupa i novinara na teritoriji Opštine koja su u funkciji razvoja turizma i marketinga,
 • organizacija rada turističko-informativnih biroa,
 • podsticanje i organizovanje akcija usmjerenih na zaštiti i očuvanju životne sredine i kulturnog nasleđa,
 • pružanje servisnih usluga i informacija gostima,
 • registrovanje i praćenje turističkog prometa na teritoriji Opštine,
 • saradnja sa organima i tijelima Opštine u cilju donošenja i sprovođenja lokalnih mjera za poboljšanje uslova boravka turista na teritoriji Opštine,
 • saradnja sa lokalnim udruženjima i NVO,
 • izrada i izdavanje turističko-propagandnog materijala u cilju promocije Opštine,
 • sprovođenje anketa i sličnih istraživanja u cilju poboljšanja ponude,
 • saradnja sa Ministarstvom turizma  i Nacionalnom turističkom organizacijom, kao i saradnja sa sličnim organizacijama van Republike  i sl.

Mnogobrojni turistički motivi na teritoriji opštine Nikšić, dobro razvijena turistička infrastruktura i veoma povoljan saobraćajno-geografski položaj,  preporučuju našu opštinu za turistički obilazak.

U gradu postoji više hotela različitih kategorija i kapaciteta.Visoko kategorisani nacionalni restorani, kvalitetom ponude, zadovoljavaju potrebe potrošača. Mladi svoja interesovanja i potrebe za provodom mogu zadovoljiti u mnogim klubovima, kafeima, diskotekama, gdje fešta traje do zore, a kršni momci i đevojke nikog ne ostavljaju ravnodušnim. U onim, kultnim, ne zaboravljaju neke nikšićke boeme, pa se hrabri  odvaže da kažu po koji  Vitov  ( Vito Nikolić) stih, da sanjare uz pjesme Miladina Šobića, da „pecnu“ aforizmima Duga Krivokapića…Za one koji noću ogladne u centru  grada nude kvalitetnu brzu hranu.

Nikšićko more“( Krupac), „pluća grada“ (Park šuma Trebjesa), „oaza mira“  (Manitovac na Zeti), „pogled s visine“ ( vidikovac sa Trebjese) , „zaboravljeni raj“  (zabran Kralja Nikole u Morakovu- Župa), „udahni duboko“( Vučje i Krnovo), „365 izvora“ ( Lukavice ispod Žurima), arboretum ( botanička bašta-Grahovo), neka su od najznačajnih nikšićkih izletišta. Nudeći brojne mogućnosti za aktivan odmor i upražnjavanje adrenalin sportova, sve više, su predmet interesovanja, posebno, mladih ljudi. Kupanje, skijanje na vodi, kajak, vaterpolo, uživanje u hladu topola, dobra hrana i piće, sve ovo na Krupcu. Šetnja, tenis, uživanje na vrhu Trebjese uz kapućino; mir i tišina, pogled na zeleno pored Zete na Manitovcu; vožnja bicikla, pogled uz vrhove, čist vazduh, domaća hrana, čuvena šljivovica u Morakovu; skijanje, hodanje na krpljama, nordijsko pješačenje, vožnja bicikla, planinarenje na Vučju i Krnovu; biciklizam, pješačenje, planinarenje, osvježenje pored 365 izvora na Lukavici; uživanje u raznolikosti i hladovini biljnih vrsta u Arboretumu na Grahovu i još mnogo toga. Vaše ja samo da dođete.

A, tek što je „Lake fest“. 20.000 ljudi svake godine u julu, tri dana, pored krupačkog jezera, uživa u ritmu muzike najpoznatijih izvođača rock zvuka sa prostora Crne Gore i okruženja. Idealan kamp za sve koji vole druženje, dobru muziku, provod za pamćenje, hranu, piće, nikšićko pivo i najbolje vibracije u Nikšiću. Učesnici  „Montenegrotrophy“-a  14 godina polaze iz Nikšića da  otkrivaju teško dostupne  turističke potencijale sjevera Crne Gore i zemalja okruženja.

Već postojeće biciklističke staze; nacionalne TT3 i TT4 koje dijelom zahvataju teritoriju naše Opštine, veći broj lokalnih; na Trebjesi, u Morakovu i 35 km kružna staza oko grada, kvalitetom upotpunjuju turističku ponudu našeg grada. U Nikšiću svoju sigurnost možete povjeriti kvalitetnim  licenciranim vodičima za sve adrenalin aktivnosti u prirodi. Osvojili su sve vrhove od Trebjese do Himalaja. Planinarenje, alpinizam, skijanje, biciklizam, speleologija, kanjoning, rafting, free and ace climbing, ronjenje, padobranstvo, tenis, off road…Okupljaju ih sportske organizacije JP SC Nikšić, klubovi, PSK Javorak, RK Nikšić, BK Nik-bike, Perun, Montenegrotrophy, TK Nikšić, NVO Nevidio, Društvo speleologa, fudbalski, rukometni, košarkaški, plivački… i sl.

Manifestacija Septembarski dani obiluje kulturno zabavnim sadržajima. Međunarodni festival kamerne muzike, Gitar fest-Nikšić, Festival glumca, Svjetski dan turizma, Dani kalopera, izložbe, pozorišne predstave, folklorni nastupi, sportska takmičenja, turističko – privredne manifestacije, Dani drenjina, Dani meda, Krompirijada, Etno-fest, Dani Akorda, kupovi u biciklizmu, orjentaciji, ribolovu…. samo su neke od brojnih događaja koji  organizaciju institucije, NVO i klubovi  u saradnji sa TO, okupljajući veći broj posjetilaca.

Manastir Ostrog koji se nalazi u blizini našeg grada, godišnje posjeti oko milion posjetilaca, a rekonstruisani put Bogetići – Ostrog značajno doprinosi vašem ugodnom putovanju do ovog jedinstvenog svetilišta na Balkanu.

Prelijepa sela, dobri domaćini, domaći proizvodi i gostoljublje sačakaće Vas u svakom dijelu naše Opštine.

Pozivamo Vas da posjetite Nikšić, sačekaće vas „Dobri duh Nikšića“. Putujući sa zapada na istok, s istoka na zapad, sa sjevera na jug ili s juga na sjever, ka moru ili k planinama. Nikšić je u sredini, na svakom putu vrijedan vaše posjete, otvoren, širok, gostoljubiv, znamenit, interesantan… U razgovoru s mještanima popijte jedno „nikšićko“ i sa sobom ponesite utisak koji će vam Nikšić jedinstveno podariti.

A LJUBAV PREMA NIKŠIĆU JE NEPROLAZNA, VJEČNO TRAJE. NIKŠIĆ TO ZASLUŽUJE. U MNOGO ČEMU JE BIO PRVI, BIO JE PERJANICA CRNE GORE. ON JE TAKAV I SADA.

Z A T O   S E  V O L I.“


Sačuvaj stranicu kao PDF