search
language
schedule

15/3/2023

ПРЕДСЈЕДНИК КОВАЧЕВИЋ СВЕЧАНО ОТВОРИО ДОМ ЗА СТАРЕ

Предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић свечано је отворио Дом за старе заједно са министром за рад и социјално старање Адмиром Адровићем и шефом Делегације ЕУ у Црној Гори Рикардом Сериом.

Отварајући Дом за старе, Ковачевић је поручио да му је велико задовољство што је заједно са ресорним министарством и европским партнерима успјешно завршен овај пројекат. „Урађено је све како треба. Наилазили смо на одређене проблеме и успјели смо да их превазиђемо заједничким радом и координацијом и добили смо данас једно овакво мјесто за наше старије суграђане. Ми ћемо као локална самоуправа за кориснике обезбиједити додатне садржаје. Наша Туристичка организација биће на располагању корисницима Дома за старе, како би обишли природна богатства и културне знаменитости наше општине и цијеле Црне Горе. Потрудићемо се да њихов квалитет живота буде најбољи могући, како бисмо и ми били учесници у њиховим старијим годинама живота. Добра ствар за Никшић јесте што ће се отворити и додатни број радних мјеста, тако да све оно што су били планови кроз овај пројекат ће се и реализовати“, истакао је предсједник Ковачевић.

Замјеник шефа Делегације ЕУ у Црној Гори Рикардо Сери је казао да је отварање Дома за старе у Никшићу показатељ да је Европска унија спремна да помогне становницима Црне Горе, нарочито онима којима је то потребно, као што су рањиве групе, старији, расељена лица и особе са инвалидитетом. Наше учешће у буџету у овом регионалном пројекту је око 80 процената, а овај пројекат се након десет година трајања полако приводи крају.

Министар рада и социјалног старања Адмир Адровић истакао је да је данас имао прилику и част да са предсједником Општине Никшић Марком Ковачевићем и европским партнерима отвори Дом за старе.

„Вриједност овог пројекта износила је нешто мање од 4,8 милиона евра, од чега су донације од страних партнера биле око 3,4 милиона, а домаћа контибуција износила је око 1,4 милиона. Имамо пет објеката од којих је једна управна зграда и четири павиљона који су предвиђени за смјештај корисника. Предвиђено је да има 208 мјеста, од чега су 104 за расељена и интерно расељена лица и 104 за држављане Црне Горе. Унутар објекта имамо све услове за кориснике, од радно-окупационих терапија, разних садржаја за разоноду до културних програма“, истакао је министар.

Отварању су присуствовали предсједник Скупштине општине Никшић Немања Вуковић, потпредсједник Зоран Томић и шеф кабинета предсједника Општине Никшић Марко Перућица.

ФОТО ПРИЧА.jpg POST_8-2.jpg POST_8-3.jpg POST_8-11.jpg POST_8-10.jpg POST_8-8.jpg POST_8-6.jpg POST_8-4.jpg POST_8-5.jpg


Подијели артикал

chevron_left

све новости

chevron_right
arrow_upward