Sport

Sport

Nikšić, najveća opština po prostranstvu u Crnoj Gori, dugo je prepoznatljiv kao industrijski grad, grad mladih i grad sporta. Ne postoji sportska disciplina u kojoj nije zagarantovan sportski rezultat kada se njime bavi nikšićka omladina. Zahvaljujući sportskom potencijalu i dosta liberalnom načinu organizovanja sportskih organizacija, u Nikšiću je trenutno aktivno 67 sportskih organizacija. Ove sportske organizacije djeluju kao klubovi u određenim sportovima, kao sportski savezi, školska sportska društva ili kao sportsko-rekreativna društva.

U dugoj sportskoj tradiciji naš grad je iznjedrio mnogobrojne vrhunske sportiste među kojima naročito ističemo:
U džudou: Dragomir Bečanović, jedini svjetski prvak iz naše države iz kategorije olimpijskih sportova, zaslužni je sportista Crne Gore. U ovom sportu nikšićki sportisti su i u muškoj i u ženskoj konkurenciji postizali izvanredne rezultate. Srđan Mrvaljević, osvajač evropske medalje i učesnik olimpijskih igara u Pekingu, trenutno je najbolji džudista na ovim prostorima. U našem gradu ponikle su sportske veličine u ovom sportu kao što su braća Radulović, Pantić, Božović, Jocović i naše sugrađanke Blagojević, Đurđevac, Marojević, Kostić, Ognjenović, Živković, Vučković i druge.

U karateu: Fatić Dragoljub i Joković Vladimir, nosioci evropskih medalja, zaslužni su sportisti Crne Gore. Prvaci Evrope u mlađim kategorijama su braća Lučić i Vujadinović. Osvajači mediteranskih medalja su Ivanović, Karadžić, Lučić i Vujadinović, dok je 12 takmičara u ovom sportu osvojilo balkanska odličja.

U boksu: Najznačajniji uspjeh postigli su Gajović Milorad (zaslužni sportista Crne Gore), nosilac evropske i mediteranske medalje u boksu i titule svjetskog prvaka u ful kontaktu, kao i Drašković Ratko, osvajač evropske medalje kao omladinac, dok je njegov sin Boško prvak Mediterana i trenutno najbolji bokser Crne Gore. Ne možemo da se ne sjetimo bokserskih veličina kao što su Dondić, Žižić, Šturanović i drugi. U vrijeme kada su borilačke vještine izvan olimpijskog programa prodirale na ove prostore, naš sugrađanin, pok. Dragan Bato Ognjenović (vrhunski karatista) postao je svjetski prvak u kik boksu.

U šahu: Drevna igra na 64 polja takođe je popularna u našem gradu. U klupskim takmičenjima najuspješniji je klub Radonja Bojović, klupski prvak Jugoslavije i učesnik lige šampiona u šahu. Miljanić Boro, Krivokapić Marko i Kontić Vladimir bili su omladinski prvaci Jugoslavije, dok je Blagojević Dragiša na poslednjoj šahovskoj olimpijadi osvojio zlatnu medalju kao najbolje plasirani takmičar na trećoj tabli.

U fudbalu: FK „Sutjeska“, jedan od najstarijih fudbalskih klubova na ovim prostorima, nosilac je ovog sporta u našem gradu. Ovaj klub postizao je niz značajnih uspjeha od kojih izdvajamo plasman u evropske kupove ili titule državnih prvaka u mlađim kategorijama. U njenim redovima ponikli su i osvajači zlatnih medalja na svjetskom prvenstvu za mlade u Montevideu Zirojević i Đurković, trenutno najbolji crnogorski fudbaler Mirko Vučinić i nekadašnji olimpijci Stamatović i Kovačević.

U rukometu: I muška i ženska ekipa iz Nikšića su u više navrata bili učesnici evropskih klupskih takmičenja. Iz našeg grada u najjačim klubovima u Evropi igraju igrači: Muratović, Nikčević, Osmajić, Grozdanić i dr. Ovaj sport poznat je po izuzetno dobrom radu sa mlađim kategorijama.

U odbojci: Ovaj sport takođe ima dugu i bogatu tradiciju. Nekada je Nikšić imao odbojkašku ligu od 11 klubova koji su iznjedrili najboljeg igrača svijeta Miodraga Skala Gvozdenovića ili Burića, Plamenca, Vukajlovića, Čurovića ili kasnije Bojića.

U smučanju i planinarenju: U smučanju se u poslednje vrijeme postižu značajni rezultati. Bojan Kosić je učesnik olimpijskih igara u Vankuveru i velika nada crnogorskog smučanja. Veliki je broj mladih i talentovanih takmičara u ovom sportu. Planinari i spasioci poznati su i van granica naše države.

Značajni rezultati postignuti su u rvanju, košarci i streljaštvu. Kroz ove sportove prošlo je više hiljada mladih sportista koji su punu afirmaciju stekli u drugim sredinama van naše države.

Ovi rezultati, kako u klupskim, tako i u individualnim sportovima, postignuti su zahvaljujući velikoj podršci našeg grada, stručnom vođenju i pomoći velikog broja sportskih entuzijasta. Ako ovome dodamo značajne napore koji se čine u razvoju školskog sporta u koji se godišnje uključuje i po 1500 učenika, moramo biti izuzetno zadovoljni onim što je postignuto u nikšićkom sportu.

Sportska rekreacija u svakodnevnom životu savremenog čovjeka zauzima sve značajnije mjesto. Iako pretežno individualna, postoje i pozitivni primjeri organizovanog bavljenja rekreacijom, od kojih ističemo Savez Sport za sve i Sportsko rekreativno društvo veterana koje pretežno okuplja pripadnike treće dobi.

I sportovi koji su u trendu kao maunti bajk, orijentiring i turno skijanje imaju sve više pristalica među omladinom i privlače turiste iz inostranstva. Nosilac planinskog biciklizma je biciklistički klub „Perun“, a planinskih tura PSD „Javorak“ i Turistička organizacija Nikšića.

Naš grad značajne napore čini i kroz poboljšanje uslova za razvoj sporta izgradnjom savremenih sportskih objekata koji mogu zadovoljiti i kriterijume za najveće evropske manifestacije.

Sportski centar sa svojim sadržajima predstavlja najveći sportski kompleks u Crnoj Gori. U svom sastavu ima:

– halu sportova sa 3000 sjedišta,
– olimpijski bazen,
– kuglanu sa 6 staza,
– streljanu sa 24 mjesta,
– teretanu i salu za aerobik,
– dispanzer sportske medicine,
– restoran sa 150 mjesta,
– dva teniska terena (šljaka),
– teren za mali fudbal od vještačke trave.

Gradski stadion čini kompleks od četiri fudbalska terena od kojih glavni stadion, kapaciteta 12000 gledalaca, ispunjava uslove za odigravanje međunarodnih fudbalskih utakmica.

Ski centar Vučje je udaljen 18 km od centra grada i svojim sadržajima pruža izvanredne uslove za bavljenje skijanjem i razvoj turizma. Ovaj centar čine objekat sa 65 ležaja u sobama i palačama, i tri uspinjače dužine preko 3 km sa dobro uređenim stazama. Ovo je treći po veličini ski centar u Crnoj Gori.

Tenis kao sport takođe ima dobre uslove. Kod Trebjese postoji kompleks od pet terena i kod Sportskog centra dva terena, što zadovoljava sve potrebe za bavljenje ovim sportom.

I privatna inicijativa u izgradnji objekata je takođe prisutna u našem gradu. Izgrađen je Trim centar, vlasništvo D. Bečanovića, Stadion malih sportova i šest teretana i fitnes centara.

U poslednjih pet godina u našem gradu je u mjesnim zajednicama izgrađeno 15 otvorenih terena za male sportove, čime je bavljenje sportskim aktivnostima postalo dostupno velikom broju stanovnika svih uzrasta. Ako ovome dodamo i prirodne ljepote i resurse koji pružaju izvanredne uslove za bavljenje lovom i ribolovom, možemo reći da naš grad ima skoro zaokruženu sportsku infrastrukturu.

Veliki doprinos razvoju sporta i fizičke kulture očekuje se od Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje koji će kroz tri nastavna studija stvoriti neohodan stručni kadar neophodan kako za nastavni proces, tako i u oblasti obrazovanja trenera i sportskog novinarstva.

Na kraju moramo istaći i značajan doprinos ljudi koji su kroz bibliografiju i na drugi način, obradom podataka i objavljivanjem knjiga, sačuvali od zaborava ono što je obilježilo nikšićki sport. Tu svakako treba pomenuti Dina Tuzovića, Maksima Vujačića, Novaka Jovanovića i niz novinara iz našeg grada.


Sačuvaj stranicu kao PDF