Turizam

Turizam

RAZLOZI ZBOG KOJIH BI TREBALO POSJETITI NIKŠIĆ
“Grad koji pamti vjekove, a traje vječnom mladošću i ljepotom, bedem otpora, ognjište duha, zapadna kapija Crne Gore”     Izuzetan prirodno geografski položaj – Opština Nikšić obuhvata centralni i zapadni dio Republike sa površinom od 2.065 km2, odnosno 15% teritorije Republike što je čini, po površini, najvećom opštinom Republike. Nalazi se na nadmorskoj visini od 630 m. U njemu živi oko 80.000 stanovnika. Nikšić je veoma značajan i u razvoju tranzitnog turizma, jer se preko njega na najposredniji način povezuje crnogorsko primorje sa živopisnim i nadaleko poznatim ljepotama Durmitora i njegove okoline. 2 Razvoj kroz istoriju U blizini nekadašnjeg rimskog naselja Anderbe koji su razrušili Goti, u srednjem vijeku razvijalo se slovensko naselje Onogošt. Turci su ga osvojili sredinom XV a početkom XVIII vijeka pretvaraju ga u svoje vojno utvrdjenje. Današnje ime dobilo je po plemenu Nikšići. Turci su protjerani 1877. godine i Nikšić se od tada izgradjuje kao potpuno novo naselje. Iz Turskog doba ostali su samo ostaci tvrdjave. Nakon toga uslijedio je njegov brzi razvoj. Oslobodjenje od Turaka dovodi nove naseljenike, daje nove impulse, osjeća se novi duh, pokazuje se volja i riješenost za novo dobro Crne Gore. Ovakva orijentacija značila je želju za novim gradom pored “stare i trule” turske kasabe. Ta želja je ostvarena izradom prvog regulacionog plana 1883. godine. Okvire i fizionomiju savremenom Nikšiću dala je crnogorska uprava i knjaz Nikola, koji je angažovao inženjera arhitekture Josipa Sladea da uradi urbanistički plan Nikšića. Na osnovu projekta Josipa Sladea 1900.godine je podignut knjažev dvorac u renesansnom stilu,današnji muzej i galerija, Carev most. U tom periodu podignuta je i Saborna crkva Svetog Vasilija Ostroškog koju je projektovao ruski arhitekta Preobraženski a uredjen je i kompleks parkova. Sa sporim privrednim razvojem, ali sa snažnim kulturnim i političkim naprednim stremljenima, Nikšić sa 4000 stanovnika dočekuje Drugi svjetski rat.
 “Proces industrijalizacije grada, pored pozitivnih uticaja na njegov razvoj, postavlja nove zahtjeve za rješavanje krupnih socijalnih i komunalnih problema. Počinju velika pomjeranja stanovništva. Grad crpi svoju ruralnu okolinu zanemarujući razvoj na širem području opštine, a sam ne moze bezbolno da primi taj ogromni migracioni talas”. Takav proces je doveo do dominacije paraurbanih oblika ponašanja i gubljenja tradicionalnih odlika i identiteta sredine. Zato sa nostalgijom gledamo na stari Nikšić koji je uspio da okupi stanovnike grada u “zajednicu koja je počivala na kolektivu različitih individualnosti”, u kome se osjećao kosmopolitski duh i stvaralačka atmosfera, u kome je, bez obzira na njegovu veličinu, pulsirao gradski život.Osnov za turistički razvoj opština Nikšić ima u vidu prirodnih, antropogenih, društvenih i privrednih resursa. 19
 Gradski muzej – bivši dvorac kralja Nikole, sagradjen u neorenesansnom stilu 1900. godine. Danas je ovdje smještena gradska biblioteka i zavičajni muzej sa bogatom arheološkom zbirkom, numizmatičkom zbirkom, primjercima antičkog i srednjevjekovnog perioda.
35
Saborna crkva, hram Sv.Vasilija Ostroskog – izgradjena je u XIX vijeku. Ovaj monumentalni spomenik podignut je u slavu poginulih crnogorskih i hercegovačkih junaka u ratovima od 1875.-1880. godine.
15
Crkva sv. Petra i Pavla – jedini značajniji očuvani spomenik srednjevjekovnog Onogošta, Tradicija kaže da je sagradjena za vrijeme Nemanjića, a živopisana je krajem XVII i krajem XVIII vijeka
10
Bedem – sazdan na temeljima antičke rimsko-gotske citadele, poslije prodora Turaka i dozidjivanja, predstavlja njihovo najjače uporište. Životopis ove utvrde seže u pozno rimsko doba, kada je nastao lokalitet Anagastum, osnova na kojoj je izrastao srednjovjekovni grad Onogošt.
13
Carev Most –ubraja se u najljepše objekte ove vrste u Crnoj Gori. Izgradjen je 1896.godine, a po nekim podacima kao godina njegove izgradnje navodi se 1894. Gradjen je uz pomoć ruskog cara Aleksandra III po kome je most i dobio ime. Most je podignut na svodovima koji čine 18 okana.
25
 Most na Moštanici je jedan od najstarijih rimskih mostova u Crnoj Gori. Sagradjen je od obradjenog kamena, sa proporcionalnim svodovima, stubovima i štednim otvorima. Visok je 2,3m, otvori svodova su mu 5,5m, a širina stubova 2m. Savršenstvo linija kod ovakvih objekata Rimljani su postizali primjenom grafostatike.
Vukov most - NK - druga polovina 19 vijeka
Vukov most na Kapinom Polju – Nekada se tu nalazio Begov most koji je stradao 1807.godine kada su Crnogorci i Rusi napadali grad. U drugoj polovini prošlog vijeka most je obnovio kralj Nikola i dao mu ime Vukov most po čuvenom crnogorskom junaku Vuku Mićunoviću.
gordin_most2

Gordin most na Bistrici – Na njemu još uvijek stoji okrnjena spomen-ploča sa teško čitljivim i od vremena izblijedjelim tekstom na kojoj piše da je most 1902.godine podigla Gorda Filipović po kojoj je ovaj most dobio ime.

crvena stijena

Crvena Stijena – arheološko nalazište udaljeno 15km od Nikšića, kod sela Petrovići. Otkriven 31 sloj raznih etapa ljudskog života od paleolita do bronzanog doba.

Stećci iz doba Bogumila – srednjovjekovni nadgrobni spomenici u obliku velikih kamenova; Postavljeni su u prirodnom ambijentu izmedju Zavičajnog muzeja i Saborne crkve.

vucje

Ski centar Vučje – Turističko- rekreativni kompleks, značajan za zimski turizam. On objedinjuje sljedeće sadržaje: planinarski dom – motel, restoran i kafanu. Rekreativcima i spotistima na raspolaganju su 4 smučarske staze.Planinski predjeli pogodni za zimske sportove, planinarenje, mountain biking: Morakovo, Krnovo, Vojnik i predjeli do Durmitora.

37

Jezera: Krupac – najveće kupalište u kontinentalnom dijelu Crne Gore. Čista voda, obilje ribe, uredjena plaža, prostrano polje s jedne i živopisne stijene s druge strane, čine jezero privlačnim i pogodnim za formiranje sportsko-rekreativnog kompleksa; Slano i Liverovići – akumulacije bogate ribom.

Gornjepoljski vir – najveća je estavela u Evropi, gdje u odredjeno vrijeme ključa jako vrelo, a kada nema padavina javlja se ponor, za koji su vezane mnoge legende.

 Vidov potok – mukavica sa desne strane puta Nikšić – Gornje Polje. U toku ljetnjih mjeseci dolazi do pojave da se svakih 25- 30 min smjenjuje period oticanja vode i period povlačenja i poniranja.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Park šuma Trebjesa – značajno izletište Nikšićana. Na vrhu Trebjese lociran je hotel koji pored ugostiteljskih usluga ima i funkciju Vidikovca. U zoni Podtrebjese uredjeni su teniski tereni i sportski trim centar značajni za slobodnu rekreaciju.Uredjena je i mountain bike staza u dužini od 5 km u izuzetno lijepom prirodnom ambijentu. Već je i promovisana sa održana dva prvenstva na nivou Crne Gore.
reg-cg-reli
Tradicionalne manifestacije: Septembarski dani kulture, Medjunarodni festival glumca, Guitar festival, Montenegro Trophy Jeep Rally
nik

Nikšićko pivo – svjetski poznato

vidrovan

Vidrovanska voda – izuzetno kvalitetna i nadaleko poznata pijaća voda

 DOBRO DOŠLI !!!


Sačuvaj stranicu kao PDF