ZAGREB U ZNAKU NIKŠIĆA I CRNE GORE

Post

Comments   |   Opština Nikšić

Crnogorska manjina u Zagrebu poštuje državu u kojoj živi, čuva svoju tradiciju i korijene, zato ima i podršku i divljenje Republike Hrvatske, kazao je pokrovitelj Lučindanskih susreta, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Bandić je kazao da ga posebno inspirišu Njegoševi stihovi koji najbolju opisuju Crnu Goru i Crnogorce – “Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka.” Bandić je poželio Crnogorcima da nastave svoju svijetlu tradiciju, a posebno je poželio dobrodošlicu gradu Nikšiću, koji je ove godine grad gost manifestacije.

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović pozdravio je naše iseljenike kojih je ima dosta porijeklom iz Nikšića, među kojima se posebno ističe proslavljeni reditelj Veljko Bulajić.

Predsjednik Grbović je predstavio potencijale Nikšića, ukazao na privredni razvoj koji dobija novu dimenziju, prije svega kroz preduzetnike, odnosno kompanije Goranović, Jovović, Jokić, Milović i mnoge druge.

Grbović je ukazao i na značaj očuvanja Željezare, Rudnika Boksita, Metalca i podsjetio na veliki brend Nikšićku pivaru. Tu su prisutni i turistički potencijali grada pod Trebjesom, koji prema riječima predsjednika Opštine, u narednom periodu treba da dožive punu valorizaciju.

U ime udruženja Crnogoraca Hrvatske Danilo Ivezić, zahvalio je gradu Nikšiću što je na kvaltetan način uveličao ovogodišnje Lučindanske susrete.

Ovacije i emocije posebno je izazvao hor Zahumlja koji je iseljenike vratio u zavičaj, makar kroz pjesmu.

Na svečanosti je prikazan i film Nikšić – nekad i sad u produkciji RT Nikšić.