search
language
schedule

23/11/2022

ПРИЈАВИ СЕ НА CLIMATHON 2022: КОД ЗЕЛЕНО

НВО Гнијездо – NEST по трећи пут организује Climathon Подгорица догађај, који ће се одржати 17. и 18. децембра у NEST Coworking простору у Подгорици, а ове године биће посвећен рјешавању климатских промјена и заштити животне средине у Црној Гори са фокусом на дигитална рјешења. Загађење ваздуха, депоније, уништена корита ријека, девастација шума, само су неки од еколошких проблема у Црној Гори, а у фокусу овог екохакатона јесте да 10 изабраних тимова пронађу одржива, креативна и изводљива дигитална рјешења. Стога тимови који се пријаве на ово еколошко такмичење имају широк избор предлога, а само неки од њих укључују:

  • Како заштитити природу на прави начин?
  • Како подићи свијест грађана о бољем очувању животне средине?
  • Како на прави начин искористити разноврстан биодиверзитет?
  • Како ублажити климатске промјене? У обзир долазе било која дигитална рјешења чијом би се реализацијом природа заштитила, а Црна Гора напредовала у домену екологије. Зашто и како се пријавити на Climathon? Уколико имаш идеју која ће допринијети заштити животне средине, без обзира на то из којег града долазиш, до 5. децембра окупи свој тим до пет чланова и пријави се путем линка. Као и до сада, предност имају тимови са идејама које већ нијесу представљане и финансиране на осталим такмичењима, а изабраних десет тимова ће имати могућност да:

– похађа припремну обуку 10. децембра, уз опцију онлајн-приступа или уживо;

– уживо учествује у екохакатону 17. и 18. децембра, уз подршку стручних ментора;

– освоји неку од три вриједне награде у вриједности од 3.000, 2.000 и 1.000 евра, гдје ће половина наградног фонда бити новчана, а половина освојена у виду подршке развоја дигиталног рјешења од стране компаније First Line;

– добије менторску подршку у даљем развитку свог бизниса/стартапа/невладине организације или друго. Climathon је глобални покрет Европског института за иновације и технологију (EIT). Climathon у Црној Гори организује НВО Гнијездо – NEST под свјетском EIT Climate-KIC лиценцом, у сарадњи са UNIQA osiguranjem, Erste bankom, Привредном комором Црне Горе, Агенцијом за заштиту животне средине, Главним градом, те компанијама Five G, First Line, BENU и Red Bull. Више информација о манифестацији можете наћи на Climathon Подгорица инстаграм страници, а за све додатно можете се обратити организаторима путем имејл адресе: climathon@mnest.me. Кодирај за зеленије сјутра!


Подијели артикал

chevron_left

све новости

chevron_right
arrow_upward