search
language
schedule

11/9/2023

ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ ДОМА ДИГИТАЛНЕ РЕВОЛУЦИЈЕ

У присуству министарке науке и технолошког развоја Биљане Шћепановић, предсједника Општине Никшић Марка Ковачевића, предсједника СО Никшић Немање Вуковића, Маје Делић из Управе за капиталне пројекте и извршног директора ИПЦ-а Технополис Ђорђија Маловића – данас је озваничен почетак радова на изградњи Дома дигиталне револуције, који ће се налазити у дијелу Дома револуције у Никшићу.

Пројекат се реализује кроз сарадњу Општине Никшић, ИПЦ-а Технополис, Управе за капиталне пројекте и Министарства науке и технолошког развоја.

Дом дигиталне револуције ће иновативним приступом и валоризацијом његових потенцијала постати један нови мултифункционални простор за развој креативне индустрије како у Никшићу тако и у Црној Гори, омогућавајући даљи развој сервиса и услуга ИПЦ-а Технополис.

Министарка науке и технолошког развоја Биљана Шћепановић захвалила се ИПЦ-у Технополис на позиву да озваничи отварање почетка радова.

„Заиста сам срећна што заједнички обиљежавамо почетак изванредне трансформације и поновног рођење једне иконичне конструкције и симболичног примјера бруталистичке архитектуре. Тај стари објекат Дома револуције, поред тога што је симбол наше прошлости, добија прилику да постане и симбол моћи и иновација не само у градитељском и архитектонском погледу већ и у погледу функционалности“, казала је министарка и додала да данас започиње нова етапа у животу овог свједока идеала и борби прошлих времена, и започиње путовање на којем његову сврху поново осмишљавамо и усклађујемо је са потребама и тежњама 21. вијека, путовање које неће измијенити само једну зграду већ ће коначно удахнути живот овом бетону, па ће нови Дом револуције, сада Дигитални дом револуције, добити виталну улогу у обликовању будућности Никшића и црногорске иновационе заједнице.

„Очекујемо да Дом дигиталне револуције постане простор сусрета прошлости и будућности тиме што ће величанствено здање из претходног вијека отворити врата модерним садржајима и постати динамично средиште идеја наше сјутрашњице, за коју већ са сигурношћу знамо да ће имати дигитални карактер. Желим да, не први пут, нагласим да градска управа Никшића показује непоколебиви сензибилитет према стварању услова за развој иновација, пружајући континуирану и несебичну подршку Технополису, те препознаје потенцијал овог пројекта као катализатора за изградњу екосистема који његује иновацију и подржава нашу младост, предузетнике и креативне индустрије“, нагласила је, између осталог, Шћепановић.

Предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић, поздрављајући присутне, у свом обраћању истакао је задовољство што присуствује једном оваквом догађају и што почињу радови на изградњи Дома дигиталне револуције.

„То нам показује да она синергија коју могу да остваре Општина Никшић, Технополис, Управа капиталних инвестиција и Министарство науке, може и те како да дâ резултате тако што ћемо у крајњем добити један нови мултифункционалан простор за развој креативне индустрије и других иновативних комерцијалних услуга, а такође уграђујемо још један каменчић у мозаик нашег Дома револуције. А знамо да је покојни Дуго Кривокапић говорио да није чудо што се Дом револуције оволико гради кад је насловљен на Скадарску улицу, тако да је Дом дуго времена представљао и никшићки Скадар на Бојани, а нека овај Дом дигиталне револуције буде и она млада Гојковица коју ћемо у тај наш Скадар на Бојани уградити да га коначно изградимо докраја. Ово је заиста велики дан за нас“, истакао је предсједник и најавио почетак реализације и других пројеката.

Предсједник Скупштине општине Никшић Немања Вуковић изразио је задовољство што се још једна, надасве корисна и лијепа идеја, претаче у стварност.

„Наша је обавеза, а уједно и огромно задовољство и привилегија, да подржимо сваку добру иницијативу, да нађемо начин да уважимо креативност, енергичност, посвећеност раду, напор да се створи нова вриједност. А у том контексту, ИПЦ Технополис смо препознали као истинског пријатеља и партнера, који више него успјешно знање и амбиције претвара у боље сјутра свих нас.

Несумњиво ће, у најкраћем могућем року, Дом дигиталне револуције постати дом добрих идеја и истинских стваралаца – појединаца и компанија спремних и способних да дају властити печат заједничким настојањима да, унапређујући локалну и националну инфраструктуру и економију, квалитет живота у Никшићу и Црној Гори подигнемо на већи ниво. Технополис постаје центар креативне индустрије у Црној Гори, што свакако баца једно ново, лијепо свјетло и на наш град, и пружа нам нове могућности да многе ствари промијенимо набоље.

Желио бих истаћи да је почетак радова на изградњи овог дома нови доказ да се до жељених резултата најлакше и најбрже долази онда када постоји пуна синергија у циљевима и дјеловању свих релевантних адреса. Сигуран сам да ћемо, заједно са Технополисом, Управом за капиталне пројекте и Министарством науке и технолошког развоја и убудуће успијевати да обрадујемо наше грађане реализацијом сличних пројеката, као и да ће се листа партнера континуирано ширити – ширећи тако и могућности да у времену пред нама добијемо много тога иновативног и лијепог“, закључио је Вуковић.

Маја Делић из Управе за капиталне инвестиције подсјетила је на уложена средства и активности које спроводи ова управа у сарадњи са надлежним министарством и Општином како би се вишегодишња проблематика ријешила, и казала да ће Дом дигиталне револуције бити центар збивања не само Никшића.

Директор ИПЦ-а Технополис Ђорђије Маловић говорио је о циљу пројекта Дома дигиталне револуције, нагласивши његов значај за развој креативне индустрије како у Никшићу тако и у Црној Гори, као и за подршку даљем развоју иновативних компанија са фокусом на креативне индустрије, које би дале додатни импулс развоју локалне и националне економије, а тиме позиционирале и Никшић као центар креативне индустрије у Црној Гори.

Овај јединствен креативни јавни простор, снабдјевен најсавременијом опремом, играће важну улогу у економском развоју наше општине, док ће грађанима омогућити модернизоване и унапријеђене услуге, у складу са дигиталним могућностима савременог доба.

За овај пројекат опредијељено је 726.000 евра, а рок за завршетак радова је шест мјесеци од увођења извођача у посао.

viber_image_2023-09-11_14-34-47-796.jpg viber_image_2023-09-11_14-34-49-420.jpg viber_image_2023-09-11_14-34-51-080.jpg viber_image_2023-09-11_14-34-53-339.jpg viber_image_2023-09-11_14-34-55-299.jpg viber_image_2023-09-11_14-34-56-974.jpg viber_image_2023-09-11_14-34-59-000.jpg viber_image_2023-09-11_14-35-01-450.jpg viber_image_2023-09-11_14-35-04-194.jpg viber_image_2023-09-11_14-35-05-428.jpg


Подијели артикал

chevron_left

све новости

chevron_right

Najnovije vijesti

arrow_upward