search
language
schedule

29/3/2023

ЈАВНИ КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА НЕВЛАДИНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА ЗА 2023. ГОДИНУ

На основу члана 4 став 1 Одлуке о критеријумима, начину и поступку расподјеле средстава невладиним организацијама („Сл. лист ЦГ – Општински прописи“, бр. 53/19), предсједник Општине Никшић расписује

ЈАВНИ КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА НЕВЛАДИНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА ЗА 2023. ГОДИНУ

  1. Предмет Конкурса је расподјела средстава из Буџета општине Никшић опредијељених за финансирање пројеката невладиних организација.

Сходно члану 8 Одлуке о критеријумима, начину и поступку расподјеле средстава невладиним организацијама („Сл. лист ЦГ – Општински прописи“, бр. 53/19), Комисија је као приоритетне области за 2023. годину дефинисала сљедеће области:

а) Туризам;

б) Просторно-планско уређење града; и

в) Спорт.

  1. Право учешћа на Конкурсу имају невладине организације које су регистроване у Црној Гори, са сједиштем у Никшићу, најмање годину дана прије дана расписивања Конкурса.
  2. Средства из Буџета се додјељују невладиним организацијама са сједиштем у општини Никшић за финансирање пројеката који се у потпуности реализују на територији општине Никшић, а који су у складу са стратешким документима, програмима и плановима Општине Никшић.
  3. Невладине организације чији су чланови уједно и чланови Комисије за расподјелу средстава за финансирање пројеката невладиних организација немају право учешћа на Конкурсу.
  4. Средства за финансирање пројеката невладиној организацији, додјељују се у проценту који не може бити мањи од 80% буџета предвиђеног за реализацију пројекта. Максималан износ додијељених средстава за једну невладину организацију која кандидује пројекат не може бити већи од 20% износа укупно предвиђених средстава у Буџету општине Никшић за суфинансирање пројеката невладиних организација.
  5. Износ средстава опредијељених Буџетом општине Никшић за 2023. годину за финансирање пројеката невладиних организација је 30.000,00 евра.
  6. Невладина организација подноси пријаву на Конкурс.

Попуњену пријаву и предлог пројекта неопходно је доставити у једном примјерку у штампаној верзији, и у електронском облику на једном ЦД-у. Потписану и овјерену пропратну документацију доставити у једном примјерку у штампаној верзији.

Пријава, предлог пројекта и пропратна документација подносе се у запечаћеној коверти са назнаком „Захтјев за финансирање пројеката невладиних организација по Конкурсу“ и адресира на Комисију за расподјелу средстава за финансирање пројеката невладиних организација и предаје се Општини Никшић – Грађанском бироу радним данима до 15 часова, или поштом на адресу: Општина Никшић, Његошева, број 18.

Уз пријаву се прилаже:

• рјешење о упису у регистар невладиних организација;

• кратак опис организације са подацима о претходно реализованим пројектима;

• предлог пројекта којим организација конкурише за додјелу средстава;

• препоруке експерата о квалитету пројекта (уколико их посједује);

• изјаву овлашћеног лица да за средства која потражује од Комисије није конкурисала код других донатора; и

• увјерење надлежног органа државне управе да невладина организација нема неизмирених обавеза по основу пореза и доприноса закључно са мјесецом који претходи мјесецу у којем је Конкурс објављен.

Невладине организације којима су додијељена средства по јавном конкурсу за претходну годину, прилажу и извјештај о реализацији пројекта, са детаљним описом фаза реализације и детаљним образложењем евентуалних одступања, укључујући и финансијски извјештај чија је садржина прописана законом (банковни изводи, уговори и фактуре). Уколико невладина организација не достави извјештаје, не може учествовати у расподјели средстава за годину у којој се средства додјељују.

Предлог пројекта треба да садржи елементе по прописаном обрасцу:

• назив пројекта;

• вријеме и мјесто реализације пројекта (све активности пројекта морају бити завршене најкасније до 15. новембра 2023. године и реализоване на територији општине Никшић)

• назив организације са ближим подацима (адреса, телефон и e-mail);

• област на коју се односи пројекат са конкретним описом шта се рјешава реализацијом пројекта, као и усклађеност истог са стратешким документима, програмима и плановима Општине Никшић;

• краткорочне и дугорочне циљеве пројекта;

• детаљан опис пројекта, по сегментима са описаним пројектним активностима и динамиком реализације пројекта, као и потребном пропратном документацијом (агенде евентуалних планираних активности – радионица и семинара, скице, планови, цртежи, фотографије, компјутерске симулације и сл.);

• начин праћења реализације пројекта;

• реално описану одрживост пројекта;

• биографију одговорних лица за реализацију пројекта и контакт податке (име, презиме, адреса, број телефона, e-mail);

• буџет пројекта; и

• број жиро рачуна.

  1. Невладина организација може конкурисати за дио недостајућих средстава за реализацију активности из пројекта и дужна је да то назначи.

  2. Невладина организација може конкурисати само са једним пројектом у години за коју се средства опредјељују.

  3. Комисија одређује 06. 04. 2023. године као „Дан отворених врата“, на којем ће информисати невладине организације о свим питањима од значаја за учешће на Конкурсу, а који ће се одржати у згради Скупштине општине, сала бр. I, са почетком у 9,30 часова.

  4. Ближе информације о свим питањима од значаја за учешће на Конкурсу, могу се добити и у Служби за сарадњу, послове предсједника и информисање путем телефона 040/214-239 или на e-mail: komisijanvo@niksic.me.

  5. Пријаве на Конкурс врше се путем обрасца за пријаву предлога пројекта који је објављен на веб-сајту Општине Никшић.

  6. Предлог пројекта доставља се на прописаном обрасцу који је објављен на веб-сајту Општине Никшић.

  7. Уколико је невладина организација доставила непотпуну или неразумљиву документацију, Комисија ће одмах, а најкасније у року од три дана од дана отварања коверти, обавијестити невладину организацију о утврђеним недостацима уз упозорење на посљедице неотклањања недостатака. Рок за отклањање недостатака је пет дана од дана достављања обавјештења. Ако невладина организација не отклони недостатке у наведеном року, Комисија ће одбити предлог пројекта.

  8. Приложена документација се не враћа.

  9. Конкурс је отворен 30 дана од дана објављивања, закључно са 28. априлом 2023. године.

  10. Комисија ће донијети Одлуку о расподјели средстава у року од 30 дана од дана истека рока Конкурса, која ће бити јавно објављена.

- Образац за подношење пријава

- Образац за пријаву II дио

- Јавни конкурс

- Извјештај Комисије за финансирање пројеката НВО за 2022. годину

BANER.jpg


Подијели артикал

chevron_left

све новости

chevron_right

Najnovije vijesti

arrow_upward