search
language
schedule

11/3/2024

У ПОСЕТИ ХРАСТНИКУ – ПРВОЈ ПИЛОТ БРАУНФИЛД ЛОКАЦИЈИ

У посети Храстнику – првој пилот браунфилд локацији у оквиру пројекта Реиндустријализација по принципу „браунфилд је бољи од гринфилда“ (ReInd-BBG) Пројектни партнери су 6.2.2024. године посетили Храстник у региону Засавје у Словенији, где су имали прилике да обиђу прву пилот браунфилд локацију у оквиру пројекта ReInd-BBG – инфраструктурне објекте бивше рударске компаније Трбовље-Храстник.


Храстник је познат по својој богатој рударској прошлости која је доживела економски процват пре више од 250 година и која је играла важну улогу у економији региона Засавје. Током свог златног доба, рудник је био један од главних извора економске активности у Храстнику и околини, запошљавајући велики број људи и доприносећи просперитету региона.


Међутим, са променом индустријских трендова и технолошким напретком, рудник у Храстнику се суочио са изазовима -промене у потражњи за рударским производима, као и еколошки и економски фактори, довели су до смањења активности рудника, те коначног затварања 1995. године. То је био велики ударац за локалну економију и заједницу, будући да је рудник био један од главних извора запошљавања и економске активности у региону. Данас регион Засавје има најнижи БДП у Словенији, више од 52% радне снаге су дневни мигранти који путују на посао у словеначку престоницу Љубљану и у друге велике градове.


Једна од домаћина из општине Храстник била је Ива Видович из Младинског центер Храстник која је присутне провела кроз административну зграду, машинску салу и компресорску станицу бивше рударске компаније Трбовље- Храстник. Такође, присутни су имали прилике да виде и земљиште бивше рударске колоније и једину сачувану кућу у оквиру ње названу Млакарјево становање.


Она је истакла да рудник и даље представља део културне и индустријске баштине Храстника и да је важан део идентитета места. Сећање на његову историју и утицај на локалну заједницу, сви актери у општини чувају кроз музејске поставке, изложбе и друге облике културних и спортских манифестација. Организација из које она долази Младински центер Храстник чини велике напоре како би младима у општини дали простор и прилике за учење, дружење и активно учешће у животу заједнице а све у циљу садржајнијег живота и останка у Храстнику.


Такође, посету месту је увеличало и присуство Градоначелника Храстника Марка Функла који је присутне информисао о активностима и напорима локалних власти да диверсификују економију и пронађу нове прилике за развој како би се надокнадио губитак изазван затварањем рудника. Главни задатак који се поставља пред општину је ремедијација деградираних подручја која заузимају значајан део Храстника. Ова подручја захтевају конкретне мере ремедијације и свеобухватну транзицију како би се промовисала њихова корисна употреба и истовремено развијао рурални део, фокусирајући се на очување рударске традиције и развој пољопривредног и индустријског сектора.


Он је истакао да Храстник наставља да развија своје стакларску и хемијску индустрију засновану на богатом техничком знању из прошлости али и да се све више појављују иновативна мала и средња предузећа из области Информационих технологије и нових материјала која генеришу све више радних места и која подстичу нову предузетничку ревитализацију места.


Фокус пројекта ReInd-BBG су локалне самоуправе са деградираним земљиштем које је загађено људском активношћу, укључујући бивше индустријске локације и насеља тзв. браунфилд. Циљ је да се ревитализују ова напуштена подручја за нове индустријске и друге активности. У оквиру Пројекта укључено је шест локалних самоуправа из шест земаља – Општина Храстник (Словенија), Град Зеница (БиХ), Град Сомбор (Србија), Општина Решица (Румунија), Општина Враца (Бугарска) и Општина Никшић (Црна Гора).


Локалне самоуправе ће директно имати користи од пројекта добијајући практичну и стратешку подршку у дизајнирању и спровођењу пројеката ре-индустријализације у њиховој заједници, следећи принцип "браунфилд је бољи од гринфилда", и интегришући ревитализацију браунфилда као приоритет у територијалним стратегијама и планирању. Пројекат неће само позитивно утицати на локалну власт, већ и на локалну заједницу, јер ће утицати на економску добробит града, његову атрактивност и квалитет живота грађана. Извор: Регионална развојна агенција Бачка


432181911_422999016769316_1994790917429980344_n.jpg


Подијели артикал

chevron_left

све новости

chevron_right

Najnovije vijesti

arrow_upward