search
language
schedule

26/1/2023

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ВАСКРС МАНАСТИРА ЖИТОМИСЛИЋ“

Предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић казао је на отварању изложбе „Васкрс манастира Житомислић“ да му је велико задовољство што се ова изложба одржава у Никшићу, посебно из разлога што су Никшић и Мостар некада били једна епархија наше цркве, и то у неким врло тешким временима.

„Манастир Житомислић највише свједочи страдању српског народа, али и васкрсењу српског народа и оном васкрсењу које је у основи свих васкрсења – васкрсењу Господа нашег Исуса Христа. Жито, сјеме Божије, увијек проклија и наш манастир Житомислић обновљен је заједно са Црквом Свете Тројице у Мостару. Ова изложба вечерас је свједочанство да долазимо из једног народа који никада није пристао и никада неће пристати да нестане“, истакао је предсједник Ковачевић.

Изложбу у фоајеу Никшићког позоришта отворио је игуман манастира архимандрит Данило Павловић, који је казао да је велика част што гостују у Никшићу.

„Изложба представља фрагменте онога што имамо записано, а манастир Житомислић има веома богату и значајну историју. Некада тешку, али увијек обнављајућу и радосну. На изложби су слике које показују како је манастир изгледао након Другог свјетског рата. Тада је био запуштен, али онда су дошле сестре монахиње и обновиле га. И онда долази 92. година, када је манастир први пут у новијој историји тако брутално порушен и порушена је свака богомоља, њих око 30, која се налазила на простору Херцеговине. Затим, 2002. године отпочели смо његову обнову и тада почиње ова прича – ових двадесет година васкрсења“, истакао је игуман Павловић.

Изложбу је организовала Општина Никшић, односно Секретаријат за културу, спорт, младе и социјално старање у сарадњи са Фондацијом манастира Житомислић.

viber_image_2023-01-25_21-15-54-865.webp viber_image_2023-01-25_21-15-54-990.webp viber_image_2023-01-25_21-15-54-913.webp


Подијели артикал

chevron_left

све новости

chevron_right

Najnovije vijesti

arrow_upward