search
language
schedule

15/11/2022

ПРЕДСЈЕДНИК КОВАЧЕВИЋ ГОВОРИО НА КОНФЕРЕНЦИЈИ „УСПОСТАВЉАЊЕ ОДРЖИВОГ СИСТЕМА УПРАВЉАЊА ОТПАДОМ У ЦРНОЈ ГОРИ“

Предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић говорио је на конференцији „Успостављање одрживог система управљања отпадом у Црној Гори“, која је одржана у сарадњи са НВО „Озон“.

Том приликом предсједник Ковачевић је казао да је Општина Никшић при крају рјешавања проблема депоније Мислов до, те да су се и у претходном периоду представљали инвеститори који су нудили рјешење када је рециклажа у питању и проблем одлагања отпада и прераде.

„Није лоше да имамо више тих презентација и да знамо које могућности као Општина имамо када је рециклажа у питању. Данас ће нам се представити један респектабилан инвеститор на том пољу – Михаел Енгштег (Michael Engsteg). Оно што је био проблем ове године јесте што смо имали промјене: једна влада па друга, због чега је ово координационо тијело успорило рад у односу на оно што је био план у претходном периоду. Коначно смо, у сарадњи са министарством, поново покренули те процесе, и надам се да ће у свакој будућој влади постојати расположење да се све ово ријеши на прави начин“, истакао је предсједник. Предсједник Ковачевић је посебно нагласио важност изградње Регионалног рециклажног центра за све општине које су у овом координационом тијелу, а посебно би веома значајно било да се ријеши процес куповине имовине Жељезаре од стране ЕПЦГ.

„Уколико се тај процес доведе до краја, мислим да ћемо имати много боље могућности када се ова прича заврши. Зато што Жељезара има све потребне капацитете да се на њеној територији изгради један савремен рециклажни центар, а да се не угрожава животна средина и да се не траже нови простори за то. Надам се да ћемо у наредној години већину ових ствари ријешити и да ћемо ући у послове сви заједно“, закључио је предсједник Ковачевић. Директор Еколошког покрета „Озон“ Александар Перовић је истакао да је ово први пут да имамо искрене намјере од стране локалне управе да се ријеши проблем Мисловог дола.

„Током претходне године имали смо више комисија везано за санацију Мисловог дола, за избор локације за рециклажни центар, такође смо радили студије, термална снимања, и мислим да је тренутно Општина Никшић лидер у свим тим подацима које посједује“, истакао је Перовић.

Представници фирме „Plagazi“ из Шведске, током презентације, приближили су учесницима савремене технологије у рјешавању проблема управљања отпадом. Михаел Енгштег је посебан акценат ставио на то да, приликом проналажења трајног рјешења одлагања отпадом, неће бити угрожена животна средина.

слика предсједник 1.jpg

предсједник слика 2.jpg

image.png


Подијели артикал

chevron_left

све новости

chevron_right

Najnovije vijesti

arrow_upward