search
language
schedule

16/10/2022

ПРЕДСЈЕДНИК КОВАЧЕВИЋ ОТВОРИО ИЗЛОЖБУ „NO CONCEPT“ У МУЗЕЈУ ЖИТОМИСЛИЋ

Предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић свечано је отворио синоћ изложбу „No concept“ у музеју Житомислић, којом овај музеј наставља свој циклус богатих културних садржаја.

Отварајући изложу предсједник Ковачевић је истакао да је манастир Житомислић симбол обнове и поновног стварања тако да смо и ми симболично изабрали да сарађујемо са музејом Житомислић и са манастиром.

"И ми желимо да обновимо себе како је ова светиња себе обнављала ма колико да је лоше стање било у прошлости. Изузтено ми је задовољство што је успостављена сарадња из области културе између Никшића и Мостара и што се наше традиционално спаја у нашој култури и оно ново и модерно. Нијесам могао вјеровати да на овим просторима има таква драгоцјеност каква је Музеј Житомислић који подсјећа на мали Лувр. Градимо нови мост између Никшића и Мостара, а ту ће бити и други градови који се налазе између Никшића и Мостара. Неопходно је да обнављамо и себе и умјетност као што је то урадио овај манастир“, поручио је предсједник Ковачевић.

Милош Ненезић из Секретаријата за културу, спорт, младе и социјално старање Општине Никшић казао је да су изложбом представљена дјела из савремене и модерне умјетности, фотографија и савремени видови умјетничког изражавања.

„Одлучили смо да афирмишемо и подржимо наше младе ствараоце и одабрали смо 18 радова и 18 умјетника које промовишемо. Након успјешне изложбе у Никшићу добили смо позив из манастира Житомислић да се овдје у Мостару представимо“.

Поздрављајући госте из Никшића, игуман манастира Житомислић, Данило Павловић нагласио је да ова изложба наставак музејске традиције промовисања међурелигијске, међунационалне и интеркултуралне сарадње. „По први пута сада излазимо изван граница Босне и Херцеговине и по први пут су код нас гости са стране, односно из Црне Горе. Ових дана потписаћемо и меморандум о сарадњи са њиховим Секретаријатом за културу и на тај начин наставити сарадњу са Никшићем“, рекао је игуман Данило.

слика 1  16 10.jpg слика 2   16 10.jpg слика 3  16 10.jpg слика 5  16 10.jpg слика 5  16 10.jpg


Подијели артикал

chevron_left

све новости

chevron_right

Najnovije vijesti

arrow_upward