search
language
schedule

23/1/2023

ПРЕДСЈЕДНИК СО ВУКОВИЋ ОТВОРИО ИЗЛОЖБУ „КОРЕСПОНДЕНЦИЈЕ: ЦРТЕЖИ ИЛИЈЕ ШОБАЈИЋА“ У ЛЕГАТУ ПЕТРА ЛУБАРДЕ

Предсједник Скупштине општине Никшић Немања Вуковић истакао је да је имао посебно задовољство да у Легату Петра Лубарде у Београду отвори изложбу „Кореспонденције: Цртежи Илије Шобајића“, у организацији ЈУ Музеји и галерије Никшић.

„Задовољство је утолико веће што ће 20 Шобајићевих цртежа, из различитих фаза његовог стваралаштва, бити изложени баш у Легату Петра Лубарде — још једног нашег великана који је, као и Шобајић, својим генијем обасјавао Никшић и Београд... па и ’град свјетлости’ – Париз.

Кроз вјекове, културни и образовно-просвјетни живот Никшића обиљежили су многи ствараоци који и данас, својим грандиозним дјелом, громко и јасно, ’зборе кроз тмине’. Међу њима, посебно мјесто свакако заузима породица Шобајић, чији неизмјерни допринос духовном, културном, па и економском узрастању Никшића до данашњег дана није адекватно сагледан и вреднован.

У том контексту, иницијатива ЈУ Музеји и галерије Никшић да током 2023, низом манифестација, обиљежи 70 година од смрти великог умјетника и педагога Илије Шобајића, заслужује истинско поштовање.

Шобајићеви акти, мотиви из народног живота, пејзажи и портрети, мотиви из ’Горског вијенца’... наша су снажна спона са прошлошћу, садашњошћу и будућношћу, најживљи доказ да и међу нама живе и стварају врхунски умјетници, духовни ’горостаси’. Његов умјетнички опус и педагошки рад вјечна су повезница између града под Требјесом и града Београда, као и неке од најљепших ’коцкица’ у ’мозаику’ познатом као ’добри дух Никшића’. То, несумњиво, буди осјећај поноса, али и намеће велику обавезу – да увијек и на сваком мјесту подржимо све иницијативе које ће апострофирати значај Илије Шобајића и њему сличних прегалаца у изградњи Никшића и свијета каквом се надамо“, закључио је Вуковић.

6.jpg 2.webp 3.webp 4.webp 5.webp


Подијели артикал

chevron_left

све новости

chevron_right

Najnovije vijesti

arrow_upward