search
language
schedule

19/1/2024

ПОЧЕЛЕ АКТИВНОСТИ НА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈИ ПРОЈЕКТА REIND BBG

Општина Никшић, на челу са предсједником Марком Ковачевићем, започела је имплементацију пилот-пројекта „Реиндустријализација по принципу браунфилда је боља од гринфилд принципа“ (Reindustrialisation Following the Brownfield is Better than Greenfield Principle).


Привредна комора Словеније је водећи партнер на овом пројекту, док ће Општина Никшић све пројектне активности имплементирати у сарадњи са ЕПЦГ-Жељезаром, која је такође један од укупно шеснаест партнера из седам земаља Дунавског региона.


Пројекат ReInd BBG, у оквиру Interreg програма Дунавског региона, има за циљ ревитализацију постојећих браунфилда за индустријске, производно оријентисане сврхе, чиме би се смањила изградња нових индустријских зона у гринфилдима, односно избјегла нова употреба земљишта, заптивање тла и даљи губитак биодиверзитета у Дунавском басену. Такве ревитализације представљају огроман изазов за погођене заједнице због њихове административне и управљачке сложености и зато што се морају одвијати у контексту кружне и ресурсно ефикасне економије и еколошких стратегија регионалног развоја.


Укупна вриједност пројекта је 2.398.800,00 €. Укупан буџет за Општину Никшић износи 135.600,00 €, од чега је 80% из ЕУ фондова, а 20% наше учешће.


Пројекат ће трајати 30 мјесеци – од 1. јануара 2024. до 30. јуна 2026. године.


viber_image_2024-01-19_10-43-18-040.jpg


Подијели артикал

chevron_left

све новости

chevron_right

Najnovije vijesti

arrow_upward