search
language
schedule

27/8/2022

ВУКОВИЋ ОТВОРИО ИЗЛОЖБУ „СЛОЈЕВИМА ГРАДА – ПЛАНОВИ И ГРАДЊЕ“: НАЈБОЉИ УВОД У СЕПТЕМБАРСКЕ ДАНЕ КУЛТУРЕ

Немања Вуковић, предсједник Скупштине општине Никшић, отворио је изложбу „Слојевима града – планови и градње“, у организацији ЈУ Музеји и галерије Никшић.

„Ова изложба, у срцу града, јесте и најљепши могући увод у Септембарске дане културе, по којима је Никшић био и остао познат широм нашег региона. Претходне године на овом мјесту, као трајно и лијепо лице града, био је постављен групни портрет породице Шобајић, која је, у културном смислу, најзначајнији изданак и плод овога простора. Од данас су на том мјесту ови панои, који на један елегантан и неоптерећујући начин носе најзначајнија обавјештења о процесима стварања и раста града и на којима, као у неком дубоком огледалу, сви ми Никшићани можемо да, размишљајући о идентитету и памћењу, нађемо и своје обрисе.

Први утисак о неком граду стичемо много прије него што га посјетимо, а тај утисак формирамо на основу онога што смо чули од других људи, што смо прочитали у књигама и туристичким водичима, видјели на разгледницама и у документима. Али изнад свега тог знања и чињеница стоји онај доживљај, она атмосфера посебности, када, пјешачећи и без неког посебног циља, научимо да гледамо око себе, научимо да видимо град, да га удахнемо, чујемо, саслушамо и додирнемо, једном ријечју обухватимо га свим чулима у пуном садејству личних и слободних асоцијација. Онда у себи можемо и да осјетимо оно универзално значење које носи град, а које су нарочито са својим полисима градовима-државама развили стари Грци, говорећи да је идеја града „заједнички живот ради племенитог циља“.

Знамо и да човјек живи као изразито социјално биће, у заједници и једино у заједници може да просперира и да развије своје потенцијале. И најљепши град, ако у њему не живе људи које волимо и са којима немамо неке везе и односе, доживјећемо као камен и као плочник. Јер само људи, свако на свој начин стварајући и носећи терет свога времена, могу створити осјећајност и историчност у једном простору, који опет за свој рачун и по својим мјерилима креирају и организују.

А Никшић је град младости. Све у њему пјева, смије се и радује... Никшић је и град богате и слојевите историје, град поезије и културе, град спорта. Никшићани су познати по гостопримству и човјекољубљу, по духовитим досјеткама и причама, по чувању традиције и обичаја. За нас и наше поимање свијета, наш је град јединствен, у њему смо рођени, у њему смо провели безбрижно дјетињство, многи од нас упознали и остварили велику љубав, остварили добре резултате и побједе на многим пољима, научили се да претрпимо и поднесемо пораз, научили се међусобном поштовању и разумијевању.

У то име, отварајући ову изложбу и најављујући богати репертоар за Септембарске дане културе, желим да похвалим све наше установе културе, као и појединце који се баве овом облашћу за посвећен и смислен рад и прегнуће. Желим и да наш град сваког дана напредује све више, да ми његови житељи постајемо све бољи у сваком смислу, да би се, у нашем мјесту, сваки појединац, било да је наш суграђанин или гост, осјетио као слободан, важан и незамјенљив човјек и наш пријатељ.

Захваљујем се и стручном особљу ЈУ Музеји и галерије на овој дивној идеји да на овакав начин презентују историјске слојеве нашег града, као и ауторима изложбе историчару Бојану Новаковићу и сликару Давиду Делибашићу. Желим и да, као на овим паноима, наш Никшић расте и шири се у природном амбијенту и простору око нас, али да се и на исти начин шири у нашим срцима и нашој перцепцији урбане и хумане средине на добробит свих.“

vukovic izlozba.jpg


Подијели артикал

chevron_left

све новости

chevron_right

Najnovije vijesti

arrow_upward