search
language
schedule

25/1/2024

ДЕЛЕГАЦИЈА ОПШТИНЕ НИКШИЋ ПОСЈЕТИЛА ПОСТРОЈЕЊЕ ЗА ПРЕРАДУ НУСПРОИЗВОДА ЖИВОТИЊСКОГ ПОРИЈЕКЛА У ИТАЛИЈИ

У оквиру студијског путовања које је организовало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, делегација Општине Никшић, предвођена предсједником СО, Немањом Вуковићем, уз учешће локалних НВО које се баве заштитом животне средине и парламентарне опозиције, посјетила је постројење за прераду нуспроизвода животињског поријекла, са циљем упознавања са модерним системом управљања отпадом животињског поријекла.


Током посјете организовани су и састанци са осталим субјектима у систему управљања нуспроизводима животињског поријекла (кланице, складишта нуспроизвода животињског поријекла, надлежне ветеринарске службе).


Ова посјета наставак је активности на рјешавању проблема управљања отпадом, с обзиром на то да би савремен третман животињског отпада, осим за Никшић, био и од великог значаја за Црну Гору и корак ка затварању поглавља 12. и 27. на путу ЕУ интеграција.


С тим у вези, препознат је значај рјешавања овог проблема и Општина је позитивно реаговала на иницијативу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, те је, за потребе приступања изради Студије утицаја на животну средину и на становништво, разматрано више локација, а од стране независних експерата Свјетске банке најбоље оцијењена је парцела у индустријској зони у Грачаници. Сагласно договору делегације, на предлог представника парламентарне опозиције, у наредним данима, тим Општине заједно са тимом за управљање МИДАС 2 пројектом, још једном ће размотрити парцеле у власништву Општине које могу бити адекватне за градњу овог постројења, а како би се дошло до најбољег могућег рјешења за изградњу овог постројења.


Уколико Студија утицаја на животну средину и на становништво покаже да овакво постројење не би имало негативне утицаје на животну средину и грађане, а с обзиром на чињеницу да се, на најбоље оцијењеној локацији од стране независних експерата, свакодневно формирају дивље депоније, како чврстог, тако и животињског отпада, изградњом постројења по свим ЕУ стандардима, осим што би се уредило 20.000м2 сада девастираног простора и отворила врата валоризацији потенцијала индустријске зоне, превазишла би се могућа еколошка катастрофа (узимајући у обзир тренутно стање по питању одлагања отпада животињског и неживотињског поријекла). Осим еколошког, непрописно одлагање, посебно отпада животињског поријекла, питање је јавног здравља, будући да оно данас завршава у коритима ријека, језерима и шумама, чиме се битно угрожава здравље људи.


На овај начин, не само да би било ријешено питање животне средине, већ би се створили услови за месну индустрију, да на прописан начин одлажу своје нуспроизводе животињског поријекла. Ово је посебно важно узимајући у обзир да Никшић има велики број пољопривредних газдинстава која држе стоку, тако да смо дужни и њима да обезбиједимо могућности за безбједно одлагање нуспроизвода животињског поријекла.


Руководство Општине Никшић захтијевало је да, прије доношења одлуке о приступању изради Студије утицаја на животну средину и грађане, посјети постројење у држави чланици ЕУ и лично се увјери у систем функционисања постројења, те је од Министарства захтијевало организацију студијске посјете како би били сигурни да ова врста постројења може представљати само добробит за грађанке и грађане као и заједницу у цјелини, и да не може угрозити предио у којем би била изграђена.


Изградња овог постројења дио је процеса успостављања система управљања нуспроизводима животињског поријекла који нијесу намијењени исхрани људи. Средства за изградњу постројења, у износу од око 7 милиона еура, опредијељена су у оквиру Другог пројекта институционалног развоја и јачања пољопривреде Црне Горе (МИДАС 2), који се финансира зајмом Свјетске банке, а имплементира Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Црне Горе, док је носилац ове активности Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове. Поред предсједника СО Вуковића, делегацију Општине чинили су секретар Секретаријата за комуналне послове и саобраћај, Видак Кртолица, секретарка Секретаријата за уређење простора и заштиту животне средине, Миланка Радуловић, директорица Агенције за пројектовање и планирање, Ана Вукотић, а чланови делегације били су и представници парламентарне опозиције Борис Муратовић и Весна Даковић, Миодраг Караџић, НВО ,,Друштво младих еколога", директор Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове Владимир Ђаковић, и тим за управљање МИДАС 2 пројектом.


417459067_397021096033775_9181534010331444308_n.jpg 417399606_397044999364718_8140578113397828829_n.jpg 417412498_397044949364723_7210533537095095334_n.jpg


Подијели артикал

chevron_left

све новости

chevron_right

Najnovije vijesti

arrow_upward