search
language
schedule

16/9/2023

ОТВОРЕНИ „ДАНИ МЕДА“ У НИКШИЋУ

На платоу Робне куће „Никшићанка“ свечано је отворена традиционална, регионална, двадесета по реду, септембарска изложба меда, пчелињих производа и пчеларске опреме „Дани меда Никшић 2023“.

У циљу развоја и унапређења пчеларства, једне од најљепших пољопривредних грана, на изложби ће узети учешће 41 излагач из Црне Горе и региона и представити своје производе што већем броју потенцијалних купаца.

Дане меда, у сусрет 18. септембру, организује Пчеларска организација Никшић, под покровитељством Општине Никшић и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Изложбу је отворио потпредсједник Владе и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Владимир Јоковић, заједно с предсједником Општине Никшић Марком Ковачевићем, а присутнима су се обратили и предсједник Пчеларске организације Никшић Миодраг Радуловић и предсједник Савеза пчеларских организација Радуле Миљанић.

Потпредсједник Јоковић је изразио задовољство што отвара Дане меда, исказујући поштовање Пчеларској организацији Никшић, која је једна од најбројнијих и најорганизованијих, и додао да морамо охрабривати младе људе да се баве пчеларством, које је једно од најблагословенијих занимања и које има велики значај за очување биодиверзитета Црне Горе.

„Ова година је била изузетно успјешна и плодоносна за медаре и вјерујем да су током ових дана и манифестација успјели да валоризују свој труд. Ми ћемо из Министарства учинити све да помогнемо пчеларима, и очекујем у наредној години још бољу сарадњу, иако је она на задовољавајућем нивоу“, истакао је Јоковић.

Предсједник Ковачевић је честитао Пчеларској организацији што је успјела да успостави дугу и успјешну традицију, рекавши да нас мед као производ све подсјећа како су слатки плодови када је добра организација.

„Ми још нијесмо постигли тај степен организације који је природа дала пчелама, али Плечарска организација, уз подршку и помоћ Општине Никшић и Министарства пољопривреде, труди се да то подигне на највећи могући ниво. Ова манифестација је један од бисера Септембарских дана нашег града, а септембар је свечарски дан у Никшићу. И заиста би ови дани били сиромашни да немамо овакав догађај, који је већ постао традиционалан и који окупља оволико произвођача и доводи много значајних гостију, а подршка Општине Никшић у будућности неће изостати“, закључио је Ковачевић.

Никшићка пчеларска организација окупља око 240 чланова са преко 11 хиљада кошница.

Свечано отварање обогатио је и пригодан културно-забавни програм.

viber_image_2023-09-16_11-57-52-232.jpg viber_image_2023-09-16_11-57-54-224.jpg viber_image_2023-09-16_11-57-56-376.jpg


Подијели артикал

chevron_left

све новости

chevron_right

Najnovije vijesti

arrow_upward