search
language
schedule

12/7/2023

ПОТПИСАНИ УГОВОРИ СА НЕВЛАДИНИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА ИЗ НИКШИЋА И ПЛУЖИНА У ОКВИРУ ReLOaD2 ПРОГРАМА

Уговори у укупној вриједности од 145.000 евра за девет пројеката невладиних организација из кластера „Заједно Никшић и Плужине“ потписани су 11. 07. 2023. године, чиме почињу њихове активности у оквиру РеЛОаД2 иницијативе. РеЛОаД2, наставак регионалног пројекта који је већ донио корист за више од 5.000 грађана широм Црне Горе, ради на омогућавању боље сарадње локалних самоуправа и невладиних организација, успостављању конкретних партнерстава и примјени пројектно оријентисаног приступа дођели средстава НВО. Подсјетимо, у општинама Никшић и Плужине је у оквиру РеЛОаД2 пројекта током протекле године већ спроведено седам пројеката у вриједности од 62.580 евра.

Након другог јавног позива комисија је одабрала најбоље идеје у складу с циљевима локалног развоја. Климатске промјене умногоме пријете нашој заједници, због чега пројекат Друштва младих еколога настоји да оснажи локалне заједнице у Никшићу и Плужинама да активно утичу у очувању вода. Пројекат Удружења за помоћ лицима ометеним у психофизичком развоју конципиран је као сет радионица са стручним лицима које ће побољшати комуникацију, моторику и социјалне вјештине ђеце. Пројектом НВО Мозаик ће се за особе са инвалидитетом са територије општине Никшић, као и за њихове породице обезбиједити иновативни сервиси психосоцијалне и правне подршке. Иницијатива НВО Корина доприноси смањењу броја напуштених паса на хуман и системски начин и побољшању јавног здравља на територији општине Никшић. Окосницу пројекта невладине организације Импулс чини организација бесплатних додатних часова ђеци из рањивих категорија за стицање вјештина писања и читања. Центар за афирмацију РЕ популације ЦАРЕП третира проблем ниског степена укључености младих из РЕ заједнице у спортске и друштвено-културне активности. Кључна компонента пројекта НВО Бизнис центар јесте практичан рад и менторство које ће помоћи укључивању рањивих категорија у локално тржиште рада. Како би се превенирало све израженије онлајн насиље, пројекат Алфа центра унапређује капацитете младих да препознају различите сајбер пријетње. Пројекат НВО Социјална правда за циљ има оснаживање корисника/ца права на материјално обезбјеђење породице да постану конкурентнији на тржишту рада.

У име Општине Никшић, потписивању су присуствовале Јелена Шекарић и Милијана Ковач из Секретаријата за инвестиције и пројекте, а у име Општине Плужине Никола Цицмил. Након свечаног потписивања уговора, РеЛОаД тим одржао је радионицу о спровођењу пројеката који ће током наредних шест до десет мјесеци донијети конкретне бенефите за локалне заједнице. Остале кластере РеЛОаД2 програма чине: Заједно за сјевер – општине Беране и Андријевица Тара – Колашин, Мојковац и Пљевља Средишњи регион – Главни град Подгорица, Пријестоница Цетиње, општине Зета и Даниловград Coastal Mates – општине Будва, Котор и Херцег Нови.

potpisivanje.jpg opstina.jpg IMG-ac6058ca9093b9c6220f3bf806a39917-V.jpg 20230711_122840.jpg


Подијели артикал

chevron_left

све новости

chevron_right

Najnovije vijesti

arrow_upward