search
language
schedule

16/11/2022

ПРЕДСЈЕДНИК КОВАЧЕВИЋ: ОПШТИНА НИКШИЋ ПЛАНИРА ИЗГРАДЊУ НОВОГ СТУДЕНТСКОГ ДОМА

Предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић отворио је конференцију „Заједнички за већа права студената“, коју је Општина Никшић организовала у сусрет Међународном дану студената, који се обиљежава 17. новембра.

Честитајући Дан студената, предсједник Ковачевић је казао да Општина Никшић реализује бројне активности, како би помогла високообразовне институције, а тиме и побољшала положај студената у нашем граду.

„Најважнији пројекат који смо започели јесте да смо уврстили изградњу нове зграде Филолошког факултета у буџет за ову годину. Због околности које су објективне и које не зависе од нас из Општине, нити од Универзитета Црне Горе, изградња Филолошког факултета неће почети ове године, али смо ми почели неке припремне радове, па је тај простор свакако уређенији него што је био. Такође, договорили смо се да се двориште факултета уреди на један прави начин, а мислим да ће наредне године у буџету бити једна ставка која се тиче изградње новог Дома студената у нашем граду, тако да имамо неке предуслове да се живот студената побољша“, истакао је предсједник Ковачевић.

Предсједник је подсјетио да је Општина Никшић ове године увела европске омладинске картице и повећала студентске стипендије, чиме је локална управа показала спремност и вољу да побољша живот студената у нашем граду.

„Овај датум који обиљежавамо подсјећа нас да се боримо против свих оних зала која нас све заједно погађају, а негдје је и највећа обавеза да се против тога боре студенти, а на нама је да створимо такву атмосферу у којој ће студенти умјети и моћи да се побуне када је то потребно. Ја се надам да ће се глас студената увијек чути у нашем граду“, закључио је предсједник Ковачевић.

Начелница Дирекције за ученички и студентски стандард у Министарству просвјете Божидарка Малешевић Марковић казала је да ће Министарство бити усмјерено ка подизању квалитета образовања на свим нивоима, посебно водећи рачуна о студентској популацији. „У том смислу знамо да се студентски стандард не може свести на исхрану и смјештај, већ подразумијева много више за квалитетан живот и рад студената“, истакла је Малешевић Марковић.

Проректор за наставу на Универзитету Црне Горе проф. др Веселин Мићановић рекао је да нас овај дан обавезује да резимирамо шта смо урадили у претходној години и шта нас то обавезује да урадимо у наредном периоду.

„Радује ме говор предсједника Ковачевића, који у свом обраћању обећава пуно, и сигуран сам да ће то и реализовати. А то је оно што се тиче ваших највећих права, односно, остварење највећег права, а то је право на елементарне услове живота и рада, а ти услови се управо добијају ако добијете квалитетне услове становања кроз изградњу новог Дома. Сигуран сам да је Универзитет добар саговорник и имате отворена врата за све захтјеве у погледу испуњавања потреба студената“, истакао је Мићановић.

На конференцији су, у оквиру панела „Положај студената у Општини Никшић“, говорили Дејан Ивановић, секретар Секретаријата за културу, спорт, младе и социјално старање, доц. проф. Иван Васиљевић са Факултета за спорт и физичко васпитање, Славица Вишњић са Филолошког факултета и деканица Филозофског факултета др Татјана Нововић.

слика 1 конференција 16 11.jpg слика 2 конференција 16 11.jpg слика 3  конфренција 16 11 .jpg


Подијели артикал

chevron_left

све новости

chevron_right

Najnovije vijesti

arrow_upward